Nieuws Anne Fleur Kolthof 28 juli 2023

Impact van energielabels op maximaal leenbedrag

Vanaf 2024 zal het energielabel een aanzienlijke invloed hebben op het maximale leenbedrag voor hypotheekaanvragers. Dit is een belangrijke stap in de richting van duurzaamheid en het stimuleren van energie-efficiënte woningen.

Met deze nieuwe maatregel wil de overheid huiseigenaren aanmoedigen om te investeren in energiebesparende maatregelen en bijdragen aan een groenere toekomst.

In dit artikel zullen we de impact van het energielabel op het leenbedrag onderzoeken en de voordelen van deze wijziging belichten.

Het belang van het energielabel

Het energielabel is een indicator van de energiezuinigheid van een woning. Het label varieert van A tot en met G, waarbij A staat voor zeer energiezuinig en G voor zeer energieonzuinig. Het label wordt berekend op basis van de isolatie, verwarming, ventilatie en duurzame energiebronnen van de woning. Hoe hoger het energielabel, des te energiezuiniger de woning is, wat leidt tot lagere energiekosten voor de bewoners en minder belasting voor het milieu.

Een groene stimulans voor hypotheken

Vanaf 2024 zal het energielabel een significante rol spelen bij het bepalen van het maximale leenbedrag voor hypotheken. Hoe energiezuiniger de woning, des te hoger het bedrag dat een huiseigenaar kan lenen voor de aankoop of verbouwing van het huis.

Dit betekent dat huizenkopers met een energiezuinige woning in aanmerking komen voor een hogere hypotheek, terwijl huizenkopers met een minder energiezuinige woning mogelijk genoodzaakt zijn hun leenbedrag aan te passen.

 Wist jij dat wij samenwerken met Freek Hypotheek? Deze adviseurs staan graag voor je klaar!

Stimulans voor duurzame investeringen

Deze maatregel zal naar verwachting een stimulans zijn voor huiseigenaren om te investeren in energiebesparende maatregelen. Door te kiezen voor isolatie, energiezuinige verwarmingssystemen, zonnepanelen en andere duurzame opties kunnen huiseigenaren hun energielabel verbeteren en daarmee hun maximale leenbedrag verhogen. Bovendien profiteren zij op de lange termijn van lagere energiekosten, wat gunstig is voor de portemonnee en het milieu.

Impact op de vastgoedmarkt

Deze verandering in het beleid zal ook gevolgen hebben voor de vastgoedmarkt. Potentiële kopers zullen meer belang hechten aan het energielabel van een woning bij hun overweging om een huis te kopen.

Huizen met een gunstig energielabel zullen naar verwachting aantrekkelijker zijn voor kopers, wat kan leiden tot een stijging van de vraag naar energiezuinige woningen. Als gevolg daarvan zullen verkopers wellicht geneigd zijn om hun woningen te verbeteren om zo een beter energielabel te verkrijgen en hun verkoopkansen te vergroten.

Energielabels: onze toekomst

Het energielabel zal vanaf 2024 een belangrijke rol spelen in het bepalen van het maximale leenbedrag voor hypotheken. Deze nieuwe maatregel is bedoeld om duurzame investeringen te stimuleren en bij te dragen aan een groenere toekomst.

Huiseigenaren worden aangemoedigd om te investeren in energiebesparende maatregelen om zo hun energielabel te verbeteren en te profiteren van de voordelen op de lange termijn. Deze verandering zal ook de vastgoedmarkt beïnvloeden, waarbij energiezuinige woningen naar verwachting in populariteit zullen stijgen. Al met al is de invoering van deze maatregel een positieve stap in de richting van een duurzamere en milieuvriendelijkere samenleving.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan