Naomi Doomen 8 oktober 2024

Kantoor kopen of huren: wat zijn de voor- en nadelen?

Ben je op zoek naar nieuwe kantoorruimte voor jouw bedrijf? Bijvoorbeeld omdat je verder uit wilt breiden? Of omdat je ook in een ander gebied in Nederland actief wilt zijn? Of is dit misschien zelfs de eerste keer dat je überhaupt overweegt om kantoorruimte te zoeken? Wat de situatie ook is: uiteindelijk zal je toch moeten kiezen tussen kopen of huren. Een lastige beslissing. Eentje die bovendien van heel veel verschillende factoren afhangt. Denk bijvoorbeeld aan het soort bedrijf dat je runt, de flexibiliteit die je nodig hebt, maar ook de financiële mogelijkheden en langetermijnplannen. 

Kom je er niet uit? In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van zowel het kopen als het huren van een kantoor op een rijtje. Zo wordt het makkelijker om een weloverwogen beslissing te maken. 

Kantoor huren 


Kies je ervoor om een kantoor te huren? Dan beschik je over een ruim aanbod in Nederland. Met name de grote steden zijn hierbij erg populair. Kantoorruimte huren in Amsterdam is bijvoorbeeld erg geliefd, maar ook Rotterdam en Utrecht blijven niet ver achter. Maar welke voor- en nadelen heeft het huren van een kantoor eigenlijk? 

Voordelen 


Het allergrootste voordeel van het huren van een kantoor is de flexibiliteit ervan. De contractduur verschilt uiteraard per situatie, maar over het algemeen is hier gemakkelijker vanaf te zien dan wanneer je koopt. Dit is handig als je nog niet zeker weet of je bedrijf succesvol gaat zijn en in hoeverre deze nog gaat groeien of krimpen op de lange termijn. Zo zit je nooit onnodig lang vast aan een kantoor dat niet aan de wensen voldoet of overbodig blijkt te zijn.

Een ander groot voordeel is dat de kantoren meestal direct instapklaar zijn. Zie je een kantoor te huur in Amsterdam? Dan is de kans groot dat je na het ondertekenen van het contract bijna dezelfde dag kan beginnen. Handig wanneer je op zoek bent naar een oplossing op de zeer korte termijn. 

Nadelen 


Dan zijn er ook nog enkele fiscale nadelen. Het grootste nadeel is dat het pand nooit van jou wordt. Je hebt geen eigendomsrecht en bouwt dus ondanks de maandelijkse betalingen verder niks op. Daarnaast heb je ook geen voordeel van een eventuele waardestijging van het pand. 

Kantoor kopen 


Dan kan je er ook nog voor kiezen om een kantoor te kopen. Dat blijkt ondanks de voordelen echter niet voor iedereen weggelegd. 

Voordelen 


Als je ervoor kiest om een kantoor te kopen, bouw je direct vermogen op. Je betaalt de hypotheek af en krijgt daar dus ook echt iets voor terug. Daarnaast zijn de vaste lasten van een hypotheek meestal meer voorspelbaar en minder onderhevig aan prijsveranderingen. 

Nadelen 


Het kopen van een kantoor is niet voor elke ondernemer mogelijk. Het vraagt nou eenmaal om een flinke investering en de meeste ondernemers hebben de financiële middelen niet om de hypotheek rond te krijgen. Zeker niet als je kijkt naar kleine of startende bedrijven. Daarnaast ga je een lange verbintenis aan en moet je dus echt zeker van je zaak zijn dat je hier langere tijd wilt blijven. 



terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan