HuizenmarktNvm Rik Feijen 13 mei 2021

Kosten koper berekenen van je koophuis

Op zoek gaan naar een koophuis brengt veel informatie met zich mee. Wanneer je op de website van een makelaar een woning hebt gezien, staat hier immers een uitgebreide omschrijving bij. Echter is de omschrijving niet alles. De vraagprijs staat hier ook gemeld. Achter dit bedrag staat vaak ‘kosten koper’. Dit zijn de kosten die jij moet betalen als koper. Je kunt deze dus zien als bijkomende kosten voordat je de woning aanschaft. Er zijn veel zaken die hieronder gaan vallen en je moet vooraf goed berekenen wat dit bedrag gaat zijn. De kosten koper berekenen voor jouw koophuis kan jou daarom veel verrassingen schelen. Maar hoe doe je dit eigenlijk? Lees snel verder en ontdek waar je allemaal op kunt gaan letten bij de berekening.

De kosten koper van een koophuis berekenen voor overzicht

De kosten koper berekenen van je koophuis is belangrijk om zoveel mogelijk te weten te komen voor de financiering van de woning. Deze bijkomende kosten omvatten onder andere de overdrachtsbelasting, de notariskosten, makelaarskosten en advieskosten. Al deze kosten kunnen niet meegefinancierd worden bij de hypotheek, maar moeten uit het eigen vermogen betaald worden. Je wilt daarom altijd weten hoe hoog dit uiteindelijke bedrag gaat zijn. Er zijn hiervoor wel een aantal gegevens nodig voordat je de berekening daadwerkelijk kunt gaan maken. Ook is er een verschil tussen de aankoop van een bestaande woning en een nieuwbouwwoning. Je moet daarom wel opletten wat er allemaal mogelijk is en welke gegevens je nodig hebt voor de berekening.

De basisgegevens bij de berekening

Er zijn een aantal zaken die meegenomen moeten worden in de berekening voor de kosten koper van jouw koophuis. Zo moet je aangeven of je een bestaande woning of een nieuwbouw aan gaat schaffen. Ook de koopprijs van de woning wordt dan meegenomen in de berekening. Wanneer je al weet wat voor hypotheek je af wilt sluiten, dan kun je deze ook aangeven. Doe dit alleen wanneer de hypotheek afwijkt van de koopsom. Vergeet dan ook niet om te vermelden of je gebruik maakt van de Nationale Hypotheek Garantie. Dit zijn de belangrijkste gegevens die je in moet vullen om jouw kosten koper te berekenen. Aan de hand hiervan kan namelijk al een goede schatting gemaakt worden, zonder dat er meer informatie nodig is.

Een completer beeld bij de nieuwbouw

Wanneer je een completer beeld wilt hebben, kun je de kosten koper berekenen van een koophuis op basis van enkele andere gegevens. Wanneer je gaat kijken naar een nieuwbouwwoning worden er een aantal zaken gevraagd. Zo heb je bijvoorbeeld de bouwrente. Dit is het bedrag dat door het bouwbedrijf in rekening wordt gebracht wanneer de woning nog niet verkocht is, maar de bouw wel al gestart is. Ook het bedrag van een hypotheek advies of een bemiddeling moeten ingevuld worden. De notariskosten zijn ook belangrijk. Wanneer je deze gegevens allemaal niet weet, worden de meest gangbare bedragen meegenomen in de berekening. De uiteindelijke kosten koper kan hierdoor afwijken van wat je gaat betalen, maar je krijgt er wel een eerste overzicht mee.

De kosten bij een bestaande woning

Bij een bestaande woning kun je de kosten koper berekenen door een aantal andere gegevens erbij te pakken. Zo heb je bijvoorbeeld de waarde overgenomen roerende zaken, oftewel de WOZ-waarde. Ook kun je aangeven of je een makelaar hebt ingeschakeld. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen makelaars met courtage en makelaars met een vaste prijs. Wanneer je de courtage hebt gekozen, moet je het aantal procent dat berekend wordt meenemen. Geef dan ook aan of dit inclusief of exclusief btw is. Tevens moet je het jaar waarin de overdracht plaatsvindt en het overdrachtsbelastingtarief meegenomen worden. Dit zijn slechts de basisgegevens die nodig zijn voor de berekening.

Ook aanvullende gegevens nodig

De kosten koper berekenen voor een koophuis bij een bestaande woning kent nog een aantal andere vragen. De taxatiekosten, hypotheek advies of bemiddelingskosten en de notariskosten staan ook hier namelijk vermeld. Deze gegevens zijn nog lang niet altijd duidelijk. Ook hierbij geldt weer dat, wanneer je deze gegevens niet invult, de meest gangbare bedragen worden benoemd. Uiteindelijk kan dit wel afwijken van de werkelijkheid. Deze werkelijkheid is echter wel het overzicht aan kosten dat je moet gaan betalen uit eigen zak. Je kunt daarom het beste zo specifiek mogelijk zijn bij het berekenen, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Alleen dan is het genieten van de nieuwe woning.

De bouwkundige keuring meenemen in de kosten

Naast de meest gangbare factoren van de kosten koper zijn er echter ook nog verschillende kosten die je niet altijd mee berekent. Een daarvan is de bouwkundige keuring. Deze keuring uit laten voeren is geen verplichting, maar het geeft jou wel een beter beeld van de woning. Tijdens deze keuring wordt er namelijk gekeken wat er allemaal gerepareerd moet worden aan de woning voordat je erin kunt gaan wonen. Je kunt hierbij denken aan grote lekkages en elektra. Ook de aanwezigheid van asbest is hierin te zien. Je krijgt hierbij ook een overzicht van de kosten die deze reparaties met zich meebrengen. Je kunt dan bepalen of je doorgaat met de koop en gaat onderhandelen over de prijs of dat je juist afziet van de koop van deze woning.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan