Bart Pype 18 december 2020

Kosten van nieuwbouw

Een nieuwbouwhuis heeft veel voordelen, want je kunt alles naar jouw smaak inrichten, alles is helemaal nieuw en je woont energiezuinig. Maar het brengt ook kosten met zich mee. De woning wordt vrij op naam verkocht, waardoor je geen overdrachtskosten betaalt, maar toch betaal je niet alleen de aankoopprijs. Met welke kosten krijg je dan nog meer te maken?

Advies- en afsluitkosten hypotheek

Wie een hypotheek af wil sluiten betaalt de kosten die de hypotheekadviseur in rekening brengt voor de hypotheekaanvraag. Hier zijn advies-, bemiddeling- en afsluitkosten bij inbegrepen. Kies je voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan betaal je ook eenmalig kosten voor deze aanvraag. Dit bedrag is 0,7% van de totale hypotheek. Een hypotheek met NHG afsluiten houdt in dat je zekerheid hebt dat de hypotheek kan worden afbetaalt op het moment dat je dit in bepaalde omstandigheden niet meer kunt. 

Notariskosten voor hypotheekakte

Voor een nieuwbouwwoning hoef je geen overdachtskosten te betalen, maar je betaalt wel voor het opstellen van de hypotheekakte en de inschrijving bij het Kadaster door de notaris. 

Meerwerk

Wil je extra werkzaamheden aan jouw nieuwe woning laten uitvoeren die niet in het standaardbouwplan van de woning zitten? Dan valt dit onder het meerwerk. Dit kan bijvoorbeeld het plaatsen van een badkamer zijn, het verplaatsen van stopcontacten en andere aansluitingen of het plaatsen van een dakraam. Het bouwbedrijf heeft een meerwerklijst met alle mogelijkheden voor meerwerk en de daarbij behorende prijzen. 

Bouwrente

Wanneer de aannemer begint aan het bouwen van jouw nieuwbouwwoning maakt hij kosten. Over deze kosten wordt bouwrente gerekend. Deze bestaat uit 2 onderdelen, namelijk de financieringsvergoeding en uitstelrente. De financieringsvergoeding gaat over de periode vóórdat je de koopovereenkomst hebt getekend. De bouwer moet namelijk de grond kopen en begint soms al met bouwen. Deze kosten plus de rente daarover vormen samen de financieringsvergoeding. De uitstelrente gaat over de kosten die de bouwer maakt in de periode tussen het tekenen van de koopovereenkomst en de eigendomsoverdracht. 

Opleveringskeuring

Bij de oplevering van jouw nieuwbouwhuis is het verstandig om een opleveringskeuring uit te laten voeren. Dit is geen verplichte keuring, maar kan wel handig zijn aangezien er altijd gebreken kunnen zijn. Tijdens deze keuring loopt er een bouwkundige met je mee door de woning om te checken of er (bouwkundige) gebreken zijn die de bouwer nog moet oplossen. 

Inrichting

Een nieuwbouwwoning wordt meestal kaal opgeleverd. Dit betekent dat het stucwerk, schilderwerk en tuinaanleg nog moeten gebeuren. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog de kosten voor het inrichten van de woning. Op dit deel van de nieuwbouwkosten heb je tot op zekere hoogte zelf invloed. Je kunt dit namelijk zo duur maken als je zelf wilt. 

Ben jij aan het overwegen een nieuwbouwwoning te kopen? Neem dan een kijkje in ons aanbod of lees hier verder over het koopproces van kopen tot verhuizen!

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan