Nieuws Anne Fleur Kolthof 14 september 2023

Let op deze punten bij het bezichtigen van een woning

Let op deze punten bij het bezichtigen van een woning 

Heb je een fraaie, te koop staande woning gezien? Tijd om de verkoopmakelaar te bellen voor het plannen van een bezichtiging. Zeker met de huidige woningmarkt is het zaak daar niet te lang mee te wachten; woningen worden nog altijd zeer snel verkocht. Bij het bezichtigen van een woning zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Past je huidige bank straks nog in de woonkamer? Wat is een geschikte plek voor je favoriete dressoir? Zijn er voldoende punten voor een plafondlamp of bijvoorbeeld lamp aan de wand? Enzovoorts. Er is echter meer om op te letten, in dit artikel lees je er meer over. 

Kijk goed naar de staat van de muren 

Bij het bekijken van een woning is het raadzaam te letten op de aanwezigheid van scheuren in muren. Het is niet gek dat deze scheuren voorkomen, maar je wilt weten hoe ze ontstaan zijn. In het geval van een nieuwbouwwoning gaat het hierbij vaak om krimpscheuren. Het zijn de kleine scheurtjes die je voornamelijk rond het plafond en in de hoeken van ruimtes tegenkomt. Bij oudere woningen kan er meer aan de hand zijn; een makelaar is verplicht je daar eerlijk over te informeren. 

Wees alert op vochtproblemen in de woning 

Het inspecteren van de muren is niet alleen noodzakelijk om scheuren op te kunnen merken. Ook vochtproblemen kunnen zo herkend worden. Zie je lichtgele tot bruine vlekken op de wanden of bijvoorbeeld het plafond van de woning? Informeer in dat geval eens hoe deze ontstaan zijn. Mogelijk is er sprake van een lekkage rond de leidingen achter een wand of boven het plafond. Tik ook eens met je vinger op de wand: lijkt er een luchtbel achter het stucwerk of behang te zitten? Ook dit kan een symptoom van een lekkage in het pand zijn. 

Bekijk de staat van houten constructies 

Wanneer er gebruik gemaakt wordt van houten balken op zolder of bijvoorbeeld houten kozijnen, is het zaak deze te controleren. Er kunnen zich verschillende problemen voordoen bij deze constructies. Denk bijvoorbeeld aan houtrot, als gevolg van achterstallig onderhoud aan de houten kozijnen.

Naast houtrot komt ook houtworm voor. Je kunt houtworm herkennen aan de aanwezigheid van een groot aantal kleine gaatjes in de houten balken. Het is belangrijk hier alert op te zijn, daar houtworm deze constructies ernstig kan verzwakken. In het ergste geval moeten de constructies (gedeeltelijk) vervangen worden. 

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan