- Nieuws
- Verbouwing
- Levensloopbestendig: verbouwen of verhuizen?
Levensloopbestendig: verbouwen of verhuizen?
Hoelang woon jij al in jouw huis? Ben je er net gaan wonen of woon je er al decennialang? Als jij een fijn huis hebt, wil je daar waarschijnlijk zo lang mogelijk wonen. Maar vraag jij je weleens af hoe levensloopbestendig jouw woning is? Een levensloopbestendige woning is een woning waarin je kunt blijven wonen: nu én later. Als we ouder worden, veranderen namelijk vaak onze woonwensen. Een grote tuin wordt dan misschien minder belangrijk dan een veilige badkamer.
Als je in een levensloopbestendig huis wilt wonen, kun je 2 dingen doen: verhuizen naar een gelijkvloerse woning óf uw eigen woning aanpassen. Beide opties hebben voor- en nadelen. Wat de beste keuze is, is afhankelijk van jouw eigen woonwensen.
Wilt u verbouwen?
Veel 55-plussers passen liever hun woning aan dan dat zij verhuizen. Ze zijn bijvoorbeeld gewend aan de buurt en willen hier niet weg. Verhuizen naar een levensloopbestendige woning in je eigen woonbuurt is vaak lastig. Er is niet genoeg aanbod of er is op het moment geen woning beschikbaar. Daarbij hebben veel mensen fijne herinneringen aan hun eigen huis. Zij blijven dan ook het liefst zo lang mogelijk thuis wonen. Het aanpassen van de eigen woning kan ook financieel voordelig zijn. Bijvoorbeeld als je jouw hypotheek al voor een groot deel of volledig hebt afgelost. Door te verhuizen kan het zijn dat de maandelijkse lasten stijgen. Zeker wanneer je de aanpassingen (voor een gedeelte) betaalt met gemeentelijke subsidies, is het aanpassen van een huis in veel gevallen goedkoper.
Of liever verhuizen?
Toch kan verhuizen in sommige gevallen ook een goede oplossing zijn. Wanneer je een geschikte levensloopbestendige woning vindt, kan verhuizen makkelijker zijn dan het verbouwen van jouw eigen woning. Je hoeft dan alleen de verhuizing te regelen in plaats van verschillende aanpassingen en verbouwingen aan het huis. Door te verhuizen kun je ook andere woonwensen realiseren. Misschien wil je wel kleiner wonen nu de kinderen de deur uit zijn of het schoonhouden van alle kamers te veel wordt.
Dé levensloopbestendige woning
Er bestaat niet één ideale levensloopbestendige woning. Wat een levensloopbestendige woning inhoudt, verschilt van persoon tot persoon. Dit is afhankelijk jouw veranderende woonwensen. Wel zijn er algemene punten die regelmatig terugkomen, zoals de trap. Traplopen is voor veel mensen één van de dingen die als eerste lastig wordt. Een traploze woning is dan een nieuwe wens of zelfs een eis aan de woning. Als je niet wilt of kunt verhuizen naar een gelijkvloerse woning, kan een huislift of een traplift je helpen. Wel ligt de prijs van een traplift over het algemeen lager dan bij een huislift.
Verder hebben veel huizen nog drempels die vormen een risico om te struikelen. Dit is relatief makkelijk aan te passen en is meestal geen reden om te verhuizen. Wel moet in sommige gevallen de vloer opnieuw gelegd worden. De locatie van het huis kan wél een reden zijn om te verhuizen. Een wens voor een levensloopbestendig huis is vaak een centrale ligging. De supermarkt, de huisarts en dergelijke moeten makkelijk te bereiken zijn, lopend of met het openbaar vervoer.
Onze klanten geven ons een 9!
Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.
KlantbeoordelingenOp de hoogte blijven van ons woningaanbod?
Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.
Maak een zoekprofiel aan