HuizenmarktNieuws Rik 30 november 2022

Mag je een huis verhuren waar een hypotheek op rust?

Ga je voor een langere periode op reis of ben je de eigenaar van meerdere huizen, dan is het zonde om het pand tijdens je afwezigheid leeg te laten staan. Het verhuren van het huis is dan een interessante optie, maar veel mensen hebben tegenwoordig een hypotheek op hun huis. Je komt hieronder te weten wat de regels zijn omtrent het verhuren van een huis waar een hypotheek op rust.

Wat zijn de regels?

Om je huis te verhuren moet je om toestemming vragen bij de bank als er sprake is van een hypotheek. Dit geldt zowel als je heel het pand wilt verhuren, als slechts een deel van het huis. In de meeste gevallen geeft de bank hier geen goedkeuring op aangezien huurders in Nederland goed zijn beschermd met verschillende regels. Een koopwoning is volgens de meeste hypotheekovereenkomsten bedoeld als eigen woning.

Waarom liever geen woningverhuur met hypotheek?

Naast het feit dat Nederlandse huurders goed beschermd worden en een woning niet zomaar uitgezet kunnen worden zijn er nog meer redenen waarom de meeste geldverstrekkers geen toestemming geven voor verhuur met een hypotheek:

  • De waarde van een woning gaat omlaag na woningverhuur met een hypotheek.

  • Er is sprake van een woning schaarste onder starters.

De hypotheekverstrekker geeft slechts akkoord als het gaat om een wonen die voldoet aan de ‘tussenhuur’ categorie volgens de Leegstandswet.

De Leegstandswet

De Leegstandswet is dé uitzondering waarbij je wél toestemming krijgt om je huis te verhuren met een hypotheek. Staat je huis leeg, dan kan je het pand via de Leegstandswet verhuren zonder dat je je aan alle huurbeschermingsbepalingen hoeft te houden. Je kunt de huurovereenkomst met de huurder namelijk op elk moment opzeggen. Om aanspraak te maken op de Leegstandswet moet je echter een vergunning aanvragen en daarnaast moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Emigratie als reden

Ook als je van plan bent om te gaan emigreren kan je je huis tijdelijk verhuren met een lopende hypotheek. Ook hierbij kan je van de Leegstandswet gebruik maken, maar je krijgt sneller toestemming. Schakel een goede makelaar in als je van plan bent om je huis te verhuren. Zelf vanuit het buitenland je huis verhuren is geen gemakkelijke taak als je niet persoonlijk aanwezig bent. De makelaar kan het pand ook beheren, waaronder ook zaken zoals het onderhoud van het pand en contact met de huurders.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan