- Nieuws
- Nieuwbouw vs. bestaande bouw
Nieuwbouw vs. bestaande bouw
Heb jij besloten om een huis te kopen, maar weet je nog niet zeker of je voor een nieuwbouwwoning of een bestaande woning wilt gaan? Aan beide opties zitten voor- en nadelen. Met een bestaande woning kun je er waarschijnlijk na de overdracht meteen in, terwijl je bij nieuwbouw vaak lang moet wachten tot de bouw klaar is. Maar aan de andere kant kun je bij nieuwbouw de woning wel helemaal naar jouw wens maken. Wij hebben alle voor- en nadelen voor je op een rij gezet.
Voordelen nieuwbouw
- Een nieuwbouwwoning koop je vrij op naam (v.o.n.) wat betekent dat je geen kosten koper (k.k.) betaalt. Hierdoor vervallen de overdrachtsbelasting en notariskosten voor de overdracht. Dit scheelt een hoop in de kosten. Daarnaast heb je bij nieuwbouw ook een vaste prijs waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over overbieden. Met de overige extra kosten zoals het afsluiten van een hypotheek moet je nog wel rekening houden.
- De woning is helemaal nieuw waardoor je de eerste jaren geen grote onderhoudskosten zult hebben. Voorlopig zal er niks aan vervanging toe zijn waardoor je hier ook geen kosten voor maakt.
- Een ander groot voordeel van een nieuwbouwwoning is het energielabel. Nieuwbouwwoningen voldoen aan strenge duurzaamheidseisen en zijn ook goed geïsoleerd. Hiermee bespaar je flink op je energierekening!
- Als eigenaar van een nieuwbouwhuis heb jij eerste keus wat betreft de inrichting van het huis. Dit betekent dat jij het huis helemaal naar eigen smaak kunt inrichten. Nieuwbouwhuizen hebben vaak een standaard basisontwerp, maar er is een meerwerklijst met extra opties waar je uit kunt kiezen. Zo kun je jouw huis precies laten maken zoals jij dat wilt.
Nadelen nieuwbouw
- Wanneer jij je als koper aanmeldt voor een nieuwbouwproject zijn de huizen nog niet gebouwd. Bij nieuwbouw zit er tussen de koop en de oplevering een langere periode, gemiddeld een jaar.
- Doordat de huizen nog niet gebouwd zijn kun je het van tevoren ook niet bekijken. Natuurlijk zijn er wel plattegronden en tekeningen die jou een goed beeld geven van hoe het eruit komt te zien, maar je kunt het huis niet bezichtigen.
- Als je al een woning hebt dan krijg je vaak te maken met dubbele lasten. Doordat de bouw gemiddeld 12 maanden in beslag neemt betaal je gedurende deze periode zowel de huur of hypotheek van je huidige woning én de hypotheek van jouw nieuwbouwhuis.
- Aan het voordeel dat je jouw huis kunt inrichten zoals jij dat wilt zit ook een nadeel. De lijst met meerwerk heeft ook prijzen. De kosten voor deze extra zaken komen dus nog wel bovenop de koopprijs. Bovendien kan het uitzoeken van alle keuzes die je kunt maken een beetje stressvol zijn, omdat er zo veel mogelijk is.
Voordelen bestaande bouw
- Als je bestaande bouw koopt heb je keuze uit veel meer huizen dan bij nieuwbouw. Nieuwbouwprojecten worden op een vooraf gekozen locatie gebouwd. In die zin heb je dus een stuk meer keuze wanneer je voor bestaande bouw kiest.
- De periode tussen de koop en de overdracht is bij bestaande bouw korter dan bij nieuwbouw. Het huis hoeft niet meer gebouwd te worden dus jij en de verkoper kunnen zelf bepalen wanneer de overdracht plaatsvindt. Hierdoor kun je sneller verhuizen.
- Afhankelijk van jouw smaak heeft bestaande bouw iets karakteristieks in tegenstelling tot nieuwbouw. Een nieuwbouwwoning is natuurlijk helemaal nieuw, maar er is nog niet in ‘geleefd’ en ook de buurt is nog in ontwikkeling waardoor het in het begin iets kaler zal zijn.
Nadelen bestaande bouw
- Waar je nieuwbouw vrij op naam koopt, krijg je bij bestaande bouw te maken met kosten koper. Deze ben je als koper verplicht zelf te betalen. Hieronder vallen bijvoorbeeld de taxatiekosten, overdrachtskosten en eventuele bouwkundige keuring. Deze kosten kun je niet meefinancieren in de hypotheek waardoor je hiervoor eigen geld in moet kunnen leggen.
- Als je kiest voor een wat oudere woning dan is de kans groot dat deze nog niet duurzaam is. Qua energiebesparende maatregelen kan het zijn dat er nog een hoop te winnen is. Hierdoor valt jouw energierekening hoger uit dan bij nieuwbouw.
- Bestaande bouw vraagt eerder om onderhoudskosten. Wanneer je de woning koopt kan het zijn dat de cv-ketel of de kozijnen binnenkort aan vervanging toe zijn waardoor je hier eerder kosten aan kwijt bent. Door voor de koop een bouwkundige keuring uit te laten voeren kun je wel bepalen of deze kosten voor jou te overzien zijn.
Hopelijk helpt dit overzicht van voor- en nadelen jou in het maken van de keuze voor nieuwbouw of bestaande bouw. Heb jij vragen over de financiering of het koopproces van een nieuwbouwwoning? Neem dan contact op met onze makelaars!
Onze klanten geven ons een 9!
Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.
KlantbeoordelingenOp de hoogte blijven van ons woningaanbod?
Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.
Maak een zoekprofiel aan