Diensten Rik Feijen 2 januari 2021

Nieuwbouw hypotheek

Het financieren van een nieuwbouwhuis zit iets anders in elkaar dan het financieren van een bestaande woning. Hoe zit het bijvoorbeeld met de hypotheek? En wat is een bouwdepot? Lees hier hoe het allemaal zit.

Maximale hypotheek

Net als bij een hypotheek voor bestaande bouw geldt voor een nieuwbouw hypotheek ook dat je 100% van de woningwaarde mag lenen. Hierbij geldt wel dat je het meerwerk mee mag nemen. Het meerwerk verhoogt namelijk de waarde van de woning waardoor je het in de hypotheek mag meefinancieren. Het meerwerk is het extra werk dat je wilt laten doen bovenop het standaard bouwplan van de aannemer.

Je begint met het aflossen van de hypotheek op het moment dat de grond wordt overgedragen. Vanaf dit moment betaal je dus aflossing en hypotheekrente. Soms moet je even wachten om de hypotheekakte bij de notaris te laten passeren, omdat de bouw nog niet is begonnen. Wanneer de akte is gepasseerd worden eerst de grond en de al uitgevoerde werkzaamheden betaald. De rest van het hypotheekbedrag gaat naar het bouwdepot.

Nieuwbouwhuizen worden vaak duurzaam gebouwd. Hierdoor heb je lagere energiekosten en ben je minder belastend voor het milieu. Bij veel hypotheekverstrekkers kun je in dat geval een speciale duurzaamheidshypotheek aanvragen. Wil je meer weten over hypotheekvormen? Lees dan hier verder.

Bouwdepot

Het bouwdepot is een rekening dat gereserveerd is voor de bouwkosten van jouw woning. Met het geld uit het bouwdepot worden de rekeningen voor de bouw betaald. De kosten die hiermee worden betaald zijn de kosten voor de bouw of energiebesparende maatregelen, dus zaken die ‘vastzitten’ aan het huis. Bijvoorbeeld een tegelvloer, zonnepanelen, badkamer of uitbouw. Wanneer je een rekening krijgt stuur je die door naar de hypotheekverstrekker. Deze zorgt ervoor dat de rekening met het geld uit het bouwdepot wordt betaald. Bij de kosten die je zelf voorschiet wordt het geld naar jouw rekening overgemaakt.

Over het bedrag dat in het bouwdepot staat ontvang je rente. Deze is vaak gelijk aan of iets lager dan de rente die je betaalt over je hypotheek. Doordat het bouwdepot gedurende de bouw steeds leger raakt ontvang je steeds minder rente. Naarmate de bouw vordert betaal je dus steeds meer kosten van je nieuwe woning.

De looptijd van een bouwdepot is 2 jaar. Is de bouw dan nog niet afgerond? Dan kun je het met 1 jaar verlengen.

Renteverlies

Het verschil tussen de rente die je aan de hypotheekverstrekker betaalt en de rente die je ontvangt over het bouwdepot, heet renteverlies. Dit renteverlies mag je meefinancieren in de hypotheek. Er zijn twee soorten renteverlies: renteverlies vóór de bouw en tijdens de bouw.

Renteverlies vóór de bouw gaat over de periode waarin je de koopovereenkomst nog niet hebt ondertekend maar de aannemer al wel begonnen is met de bouw. De aannemer maakt dus al kosten voordat je getekend hebt. Over deze kosten rekent hij rente, dit heet bouwrente.

Je krijgt te maken met renteverlies tijdens de bouw wanneer je de koopovereenkomst al hebt getekend maar de aannemer is nog niet begonnen met bouwen. Je betaalt dan al hypotheekrente. Eventueel kun je dit meefinancieren in de hypotheek, maar dit is dan niet fiscaal aftrekbaar. Daarom is het voordeliger om dit renteverlies met eigen geld te betalen, als dat mogelijk is.

Dubbele woonlasten

Als je al een koop- of huurwoning hebt krijg je te maken met dubbele lasten. Dit komt doordat je al begint met het afbetalen van de hypotheek tijdens de bouw. Als je spaargeld hebt kun je de dubbele lasten daarvan betalen of je kunt een overbruggingskrediet aanvragen zodat je de overwaarde van je huidige woning kunt gebruiken voor de nieuwe woning.

Heb jij een nieuwbouwwoning op het oog of ben je je aan het oriënteren op de woningmarkt? Neem dan contact op met onze makelaars of bekijk ons nieuwbouwaanbod!

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan