Nieuwe woning: heb ik een waterontharder nodig?
Een huis kopen of bouwen is vaak een mix van enthousiasme en stress. Er komt zoveel op je af! Denk je erover om een waterontharder te laten installeren in je nieuwe woning? Goed idee, maar dan wil je natuurlijk wel goed voorbereid zijn. In dit artikel leggen we je duidelijk uit welke aansluitingen je nodig hebt, welke modellen er beschikbaar zijn en waar je allemaal op moet letten. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kom je niet voor verrassingen te staan.
Wat doet een waterontharder eigenlijk?
Een waterontharder haalt kalk uit het leidingwater. Dit gebeurt door middel van een proces waarbij calcium en magnesium (de boosdoeners van kalkaanslag) worden vervangen door natrium. Hierdoor verandert hard water in zacht water. Zacht water is vriendelijker voor je apparaten, je huid en je portemonnee. Zonder ontharder stapelt kalk zich langzaam op in leidingen, kranen, boilers en andere huishoudelijke toestellen. Dit zorgt voor verstoppingen, verminderde werking en een kortere levensduur van je apparaten. Zacht water voorkomt deze problemen.
Waarom juist bij een nieuwe woning installeren?
Een waterontharder installeren zodra je een nieuwe woning betrekt, is gewoon een goed idee. Alle leidingen, kranen en apparaten zijn dan nog kalkvrij. Door direct een ontharder te plaatsen, voorkom je dat kalk zich vanaf het begin kan ophopen. Zeker bij nieuwbouwwoningen wil je die ‘frisse start’ behouden. Het bespaart op de lange termijn flink wat onderhoud, herstellingen én frustratie. Bij bestaande woningen kan de installatie uiteraard ook, maar dan moet soms eerst bestaande kalkaanslag worden verwijderd. Door meteen bij oplevering van je woning een ontharder te plaatsen, ben je dit probleem voor.
Lagere energiekosten en meer comfort
Kalkaanslag heeft een isolerende werking, vooral op verwarmingselementen in apparaten zoals boilers en wasmachines. Hierdoor moeten deze toestellen meer energie gebruiken om dezelfde prestatie te leveren. Met zacht water functioneren ze veel efficiënter, wat leidt tot een lager energieverbruik en dus een lagere energierekening. Maar ook je persoonlijke comfort gaat erop vooruit. Douchen met zacht water is prettiger voor je huid en haar. Geen droge huid meer na het douchen of stug haar na het wassen. Zacht water voelt merkbaar beter aan. Ook wasgoed blijft zachter zonder wasverzachter, omdat kalk geen kans krijgt zich aan de vezels te hechten.
Minder schoonmaken, meer genieten
In een nieuw huis wil je natuurlijk vooral genieten van je omgeving, niet dagelijks schrobben om kalkresten te verwijderen. Zacht water voorkomt kalkaanslag op kranen, douchewanden en tegels. Het resultaat? Een badkamer die langer glanst en minder schoonmaakwerk vraagt. Bovendien heb je minder schoonmaakmiddelen nodig, en wie wil dat nou niet?
Past een waterontharder in mijn woning?
Voor de meeste nieuwbouwwoningen is het installeren van een waterontharder goed mogelijk. Er zijn wel een paar aandachtspunten. Zo moet er een stroomaansluiting in de buurt zijn (geen aparte groep nodig), een aansluiting op de hoofdwaterleiding, een rioolaansluiting en voldoende ruimte voor het apparaat en het zoutvat. De plek moet vorstvrij zijn en idealiter zo dicht mogelijk bij de watermeter, zodat het hele huis van zacht water wordt voorzien. Is er voldoende ruimte in bijvoorbeeld de bijkeuken of meterkast? Dan kun je zelfs compacte modellen zoals een Duo Compact overwegen.
Onze klanten geven ons een 9!
Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.
KlantbeoordelingenOp de hoogte blijven van ons woningaanbod?
Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.
Maak een zoekprofiel aan