Bart Pype 14 augustus 2020

Nieuwbouw: van kopen tot verhuizen

Een nieuwbouwhuis kopen gaat net wat anders dan het kopen van een bestaand huis. Het duurt vaak wat langer voordat je er kunt gaan wonen en er moet veel geregeld en uitgezocht worden. Hartstikke leuk natuurlijk om in een heel nieuw huis te komen wonen! Om ervoor te zorgen dat je weet wat je te wachten staat hebben we het proces van de woning kopen tot aan het verhuizen voor je uitgeschreven.

Nieuwbouwhuis kiezen

Wanneer je bij een nieuwbouwproject een huis wilt kopen zijn er vaak meerdere opties. Zo heb je verschillende soorten en grootte woningen. Ook kan de indeling van hetzelfde soort woning verschillen. Kijk daarom goed naar wat jou het fijnste lijkt. Omdat de huizen nog niet gebouwd zijn kan het lastig zijn om je voor te stellen hoe het eruit komt te zien.Om je een zo goed mogelijk beeld te geven, maken de projectontwikkelaars vaak gebruik van 3D-beelden, plattegronden en zo realistisch mogelijke tekeningen. 

Het financiële plaatje

Zorg dat je goed weet of je het financieel aankunt om het nieuwbouwhuis te kopen. Het is zonde om je helemaal in een huis te verdiepen en later te moeten afzeggen. Houd er bovendien ook rekening mee dat de kosten van een nieuwbouwhuis niet alleen de kostprijs omvatten. De woning wordt opgeleverd zonder vloeren, geschilderde muren en trappen en ingerichte tuin. Soms moet de keuken er ook los bijgekocht worden. Hiervoor moet je dus genoeg geld reserveren, zodat je van jouw nieuwe huis een gezellig plekje kunt maken.

Koperskeuzes

Nieuwbouwwoningen worden vaak standaard opgeleverd, maar als koper heb je de keuze om de woning aan te passen naar jouw wensen. Op de koperskeuzelijst/meerwerklijst vind je alle aanpassingen die je eventueel kunt laten doen. Zo kun je de keuken of badkamer bijvoorbeeld een upgrade geven, extra stopcontacten laten maken of misschien een muur een stukje laten verplaatsen. Al deze aanpassingen kun je meefinancieren in de hypotheek.

Wachten

Heb je een woningkeuze gemaakt, de financiering rond en de koperskeuzes doorgegeven? Dan is het wachten tot de opleverdatum. Intussen zijn er andere zaken die je alvast kunt regelen, zoals het te koop zetten van je oude huis en nieuwe meubels uitzoeken. Als je hier op tijd mee begint voorkom je stress vlak voor de oplevering en weet je zeker dat ze op tijd binnen zijn. Ook kun je in deze tijd alvast bekend raken met de nieuwe buurt en je nieuwe buren. Wie weet kunnen jullie wel iets voor elkaar betekenen als je ergens mee vastloopt.

Wanneer de opleverdatum in zicht komt is het slim om te kijken naar je planning. Wanneer en in welke volgorde wil je bijvoorbeeld de vloer en keuken laten zetten? Wanneer kunnen de stucadoors en schilders hun werk komen doen? Door hen alvast een indicatie te geven van de verwachte datum kunnen zij hier ook rekening mee houden in de planning en weet je zeker dat ze dan een plekje voor je hebben.

Oplevering

De oplevering van jouw nieuwe huis is een feestelijke gelegenheid, maar ook eentje waarbij je even goed moet opletten. Bij de oplevering vindt namelijk een eindinspectie plaats. Dit is het moment waarop je samen met de bouwer checkt of alle werkzaamheden volgens afspraak zijn uitgevoerd. Ook kun je de bouwer nog wijzen op eventuele gebreken of beschadigingen Het is belangrijk dat je dit nu aangeeft, want hierna is het lastiger om eventuele schade te verhalen bij de bouwer. Eventueel kun je tijdens de oplevering een onafhankelijk bouwkundige meenemen. Deze persoon weet precies waar hij op moet letten.

Klussen

Na de oplevering is het aan jou de beurt om in het huis aan de slag te gaan! Tijd om het stucen, schilderen en andere werkzaamheden aan het huis in orde te laten maken. Daarna is het tijd voor een grondige schoonmaak en kun je beginnen met verhuizen en inrichten. Weten hoe je jouw verhuisdozen en overzichtelijk handig inpakt? Je leest het hier!

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan