Bart Pype 9 december 2020

Nieuwbouw voor starters

Voor starters is de overhitte woningmarkt geen goed nieuws. Naast de flink gestegen huizenprijzen is er nu ook meer eigen geld nodig dan voorheen doordat de hypotheek maximaal 100% van de marktwaarde van de woning mag zijn. Een manier voor starters om toch aan een woning te komen is via nieuwbouwprojecten. Deze brengen namelijk een aantal zeer aantrekkelijke voordelen met zich mee.

Waarom kiezen voor nieuwbouw?

1) Geen last van overbiedingen

Als starter heb je vaak een beperkt budget waardoor de bestaande woningmarkt bijna onbereikbaar wordt. Overbieden is geen vreemd fenomeen op de huidige markt waardoor je meer eigen geld nodig hebt. De hypotheekverstrekker financiert namelijk maximaal 100% van de marktwaarde waardoor je bij overbieden eigen geld moet inleggen. Nieuwbouwwoningen worden bijna altijd tegen een vaste prijs verkocht én er wordt meestal geloot, waardoor je als starter geen last hebt van overbiedingen van de concurrentie.

2) Geen kosten koper

Bij een nieuwbouwwoning heb je geen kosten koper (k.k.), maar vrij op naam (v.o.n.). Dit betekent dat je als koper geen kosten hoeft te betalen voor de overdracht van de woning. Jij bent namelijk de eerste eigenaar van de woning waardoor er geen overdrachtsbelasting* betaald hoeft te worden. Ook vervallen de notariskosten voor de leveringsakte en de inschrijving bij het Kadaster. 

* vanaf 1 januari 2021 vervalt de overdrachtsbelasting voor starters tussen 18 en 35 jaar ook bij bestaande woningen.

3) Alles nieuw

Doordat je in een heel nieuw huis woont heb je niet te maken met gebreken of achterstallig onderhoud van de vorige eigenaren. Hierdoor heb je de eerste jaren geen grote onderhoudskosten.

4) Energiezuinig wonen

Nieuwbouwwoningen zijn energiezuinig waardoor de energierekening lager uitvalt. Zo ben je verzekerd van dubbelglas, goede isolatie en andere energiezuinige maatregelen zoals zonnepanelen of zelf gasloos wonen! Bij verschillende hypotheekverstrekkers kun je een hogere hypotheek krijgen wanneer je energiezuinig gaat wonen. Wil je hier meer over weten? Lees dan hier verder.

5) Jij mag kiezen

Met een nieuwbouwwoning heb je als koper veel inbreng. Zo heb je inspraak in hoe de woning wordt ingedeeld, welke keuken erin komt, hoe de badkamer eruit ziet en hoe je de tuin aanlegt. Meestal is er een standaardontwerp en een lijst met meerwerkopties. Wil je bijvoorbeeld de stopcontacten op een andere plek? Dan geef je dit aan bij de aannemer. 

Hoe werkt het?

Nieuwbouwprojecten werken meestal op basis van inschrijven en loting. Als je een nieuwbouwwoning hebt gezien waar je interesse in hebt meld je je aan bij de makelaar van het nieuwbouwproject. Vaak wordt er een ‘Start verkoop’ georganiseerd waar geïnteresseerden informatie krijgen over het project en vragen kunnen stellen aan de makelaars. Ben je hierna overtuigd? Dan kun je je inschrijven! Wil jij weten voor welke nieuwbouwprojecten je bij ons terecht kunt? Neem hier een kijkje!

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan