Nieuws Anne Fleur Kolthof 9 november 2023

Nieuwe leennormen hypotheek in 2024

 Koper kan in 2024 wellicht duizenden euro's minder lenen

Het jaar 2024 brengt veranderingen in de leennormen voor hypotheekverstrekking in Nederland. Deze nieuwe normen, die jaarlijks worden vastgesteld door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), zullen kopers, die van plan zijn een huis te kopen, beïnvloeden doordat ze duizenden euro's minder kunnen lenen. In deze blog zullen we deze veranderingen in de leennormen bespreken en begrijpen wat ze betekenen voor aspirant-huizenkopers.

Leennormen voor hypotheken: een overzicht

Leennormen zijn richtlijnen die financiële instellingen, zoals banken en hypotheekverstrekkers, hanteren om vast te stellen hoeveel geld een huishouden kan lenen voor de aankoop van een woning.

Deze normen zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat consumenten hun hypotheeklasten kunnen dragen zonder in financiële problemen te komen en om de financiële stabiliteit te waarborgen.

Wat verandert er in 2024?

In 2024 worden de leennormen voor hypotheken aangescherpt. De belangrijkste veranderingen hebben betrekking op de Loan-to-Income (LTI), die de hoogte van de hypotheek beïnvloeden op basis van het inkomen. 

Verlaging van de LTI-ratio: De LTI-ratio geeft aan hoeveel keer het bruto jaarinkomen een huishouden mag lenen voor de aankoop van een woning. In 2024 wordt deze ratio verlaagd, wat betekent dat kopers met een bepaald inkomen minder kunnen lenen dan voorheen. 

Energielabel wordt belangrijker

Naast het inkomen wordt tevens gekeken naar het energielabel van een woning. Als de woning A++++ heeft kan men € 50.000,- of € 40.000,- meer lenen ten opzichte van energielabel E,F of G. In dat geval kan de koper juist meer lenen dan in 2023. Voor huizen met een laag energielabel (C tot G) wordt de maximale hypotheekmogelijkheid wel lager, maar kan je meer lenen om de woning te verduurzamen dan voorheen. 

 Hoewel deze maatregelen bedoeld zijn om financiële kwetsbaarheid bij huishoudens te verminderen en de stabiliteit van de hypotheekmarkt te waarborgen, kunnen ze een uitdaging vormen voor kopers die hun droomhuis willen verwerven. Daarom is het van essentieel belang dat aspirant-huizenkopers zich goed laten informeren over de nieuwe leennormen en dat ze rekening houden met hun financiële situatie bij het plannen van de aankoop van een woning.

Het kan verstandig zijn om advies in te winnen bij financiële experts en hypotheekverstrekkers om de best mogelijke financieringsoplossingen te vinden binnen de nieuwe regelgeving. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn en realistische verwachtingen te hebben bij het kopen van een huis in 2024.

Wil je waardig advies van een onafhankelijke hypotheekadviseur? Neem dan contact op met Freek Hypotheken.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan