Verbouwing Rik Feijen 9 november 2021

Nut van droge blusleidingen in hoogbouw

Met een droge blusleiding heeft de brandweer op elke verdieping de beschikking over voldoende water

Een brand is voor veel mensen een van hun ergste nachtmerries. Vooral in een flat is er natuurlijk een verhoogd risico op een brand, omdat hier meerdere mensen wonen en er bijvoorbeeld ook meerdere keukens aanwezig zijn in een gebouw. Om het risico op brand zo klein mogelijk te houden en ervoor te zorgen dat de juiste maatregelen zijn genomen op het gebied van de brandveiligheid, zijn er tal van regels en wetten in Nederland die per gebouw aangeven welke maatregelen er genomen dienen te worden. 

Uiteraard is het soort gebouw hierbij ook bepalend. Zo is het bijvoorbeeld verplicht om in hoge gebouwen als kantoren en flats droge blusleidingen te hebben. Droge blusleidingen bevinden zich op elke verdieping van een gebouw en zorgen ervoor dat de brandweer in het geval van een brand op een hoger gelegen verdieping voldoende water beschikbaar heeft om een beginnende vuurhaard onder controle te krijgen. Een droge blusleiding is geen vervanging van andere blusapparatuur, zoals brandslangen of poederblussers. 

Periodieke keuringen van droge blusleidingen zijn bij de wet verplicht

Een blusleiding wordt uiteraard zelden gebruikt en een gedegen keuring is dan ook wel nodig om ervoor te zorgen dat mocht de leiding gebruikt worden deze wel goed functioneert. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat er vuil terecht komt in de blusleiding of zelfs dat vogels een nest bouwen in een van de leidingen. Om ervoor te zorgen dat dit tijdig ontdekt wordt en er geen blokkades in de leidingen ontstaan, is er een jaarlijks verplichte controle. 

Deze bestaat uit een controle met het oog, maar ook uit het schoonmaken van de leidingen door bijvoorbeeld lucht door de blusleidingen heen te pompen om vastzittend vuil te verwijderen. Bij installatie en daarna een keer in de vijf jaar dient er sowieso een grote test plaats te vinden, waarbij er onder druk water door de leidingen heen wordt gepompt. 

Een brandbeveiligingsbedrijf helpt met het advies en de installatie omtrent de blusleidingen

In de meeste woonflats worden de fondsen van de vereniging van eigenaren gebruikt om te voorzien in droge blusleidingen onderhoud en de brandveiligheid van het gebouw. Een brandbeveiligingsbedrijf wordt vaak in de arm genomen om te voorzien in de adviezen en installatie van de nodige apparatuur en maatregelen. 

Er worden hierbij een aantal zaken in acht genomen. Op de eerste plaats natuurlijk de meest brandveilige situatie voor de bewoners, maar ook eventuele vereisten van de verzekeraar en de wettelijke verplichtingen worden meegenomen in het advies van het brandbeveiligingsbedrijf. 

In de meeste gevallen werken deze bedrijven op contractbasis en wordt er na installatie van blusapparatuur en ook droge blusleidingen een onderhoudscontract afgesloten, waarbij het brandbeveiligingsbedrijf periodiek alles komt keuren. In veel gevallen wordt de aanwezige apparatuur ook gecertificeerd.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan