Bart Pype 7 maart 2020

NVM kwartaalcijfers

In het vierde kwartaal van 2019 is de woningmarkt verder verkrapt. Er staan minder woningen te koop en minder woningen worden te koop gezet. De prijzen stijgen wel, mede door de grote vraag. De voorraad nieuwbouwwoningen neemt wel toe. (Bron NVM)

We informeren je graag over een aantal belangrijke cijfers uit het kwartaalrapport van NVM.

Bestaande bouw

  • In het 4e kwartaal 2019 is de transactieprijs van verkochte woningen met 8,0% toegenomen in vergelijking met een jaar eerder tot een gemiddelde prijs van 326 duizend euro.
  • De looptijd van verkochte woningen bedraagt nu 37 dagen, vergelijkbaar met een jaar geleden. Toen bedroeg de verkooptijd 38 dagen.
  • De vraagprijs van de gemiddeld in aanbod staande woning komt in het 4e kwartaal van 2019 uit op 454.000 euro. De vraagprijzen liggen 8,8% hoger dan een jaar geleden.
  • Een potentiële koper kon in het 4e kwartaal 2019 uit 2,8 woningen kiezen (= krapte-indicator).
  • De verkoopkans van woningen is licht toegenomen. 74% van de nieuw in aanbod gekomen woningen (in het 3e kwartaal 2019) is binnen 90 dagen verkocht.

Nieuwbouw

  • In het 4e kwartaal 2019 zijn er bijna 3% meer nieuwbouwwoningen verkocht door dan een jaar eerder.
  • Het te koop staande aanbod van nieuwbouwwoningen is toegenomen tot 16.000 (toename van 11% in vergelijking met een jaar eerder).
  • De prijs van de gemiddeld verkochte nieuwbouwwoning is in een jaar tijd met 10% toegenomen tot gemiddeld 388.000 euro in het 4e kwartaal 2019.
  • De krapte-indicator van de nieuwbouw is in het 4e kwartaal 2019 uitgekomen op 6,0. Dat is vergelijkbaar met de krapte-indicator van een jaar geleden.

Lees hier het volledige rapport van NVM.

Vragen over wat de veranderingen op de woningmarkt voor de verkoop of aankoop van jouw woning betekenen? Onze makelaars staan je graag te woord, en geven met een waardeindicatie je meer informatie over jouw woning. Neem contact met ons op.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan