Bart Pype 30 maart 2020

Onderhoudsklusjes voor het voorjaar

Zit jij vanwege de coronamaatregelen wat vaker thuis en heb je Netflix en je boekenverzameling inmiddels wel gezien? Dan hebben wij een alternatief voor je! We hebben een aantal klusjes die het beste in het voorjaar kunnen gebeuren op een rijtje gezet. Zo kun je jouw extra tijd thuis gebruiken om je huis voor te bereiden op de zomer!

Het dak

Regenpijpen en dakgoten controleren en schoonmaken

Door de regenpijpen en dakgoten schoon te maken voorkom je verstopping van de afvoer van het regenwater en gaan ze langer mee. Door het onstuimige winterweer kan er van alles in zijn blijven hangen waardoor ze overstromen bij een grote regenbui. Het voorjaar is de ideale tijd van het jaar om de regenpijp en dakgoten te legen en schoon te maken! 

Controleer de dakpannen

Onstuimig winterweer kan ervoor hebben gezorgd dat dakpannen scheef liggen of gebroken zijn. Dit kan vervolgens voor lekkages zorgen. Aan de binnenkant van je huis kun je niet altijd zien dat er een lekkage is, maar het zorgt er wel voor dat het hout gaat rotten waardoor je huis verzwakt raakt. Door verschoven dakpannen recht te leggen en kapotte dakpannen te vervangen voorkom je lekkages.

Plat dak vegen

Door de regen en de wind belandt er van alles op het platte dak wat zich ophoopt. Dit kan vervolgens voor beschadigingen aan de dakbedekking zorgen. Door minimaal twee keer per jaar het plat dak schoon te vegen voorkom je dat opgehoopt vuil schade aanricht.

Thermostaat

In de zomer is het niet nodig dat de verwarming aanslaat als het een keer iets minder warm is, omdat je huis al voldoende warmte vasthoudt. Daarom kun je de thermostaat zo instellen dat deze pas aanslaat als een lagere minimumtemperatuur bereikt is. Zo voorkom je dat de thermostaat te vroeg aanslaat en je onnodig stookt.

Gevel

Kozijnen en ramen schoonmaken

Goed onderhouden kozijnen gaan langer mee als ze regelmatig worden schoongemaakt. Misschien zag je het in de winter niet zo zitten om naar buiten te gaan met een emmertje sop, maar in de voorjaarszon is dit klusje een stuk minder vervelend. En als je dan toch al buiten staat kun je de ramen net zo goed ook meteen meenemen!

Schilderwerk controleren

In hartje zomer en winter heeft het schilderwerk het meest te lijden. Het voorjaar en het najaar zijn daarom de tijden van het jaar om de status even te checken. Zijn er scheuren of kale plekken ontstaan? Dan kun je het (laten) herstellen om verdere schade te voorkomen.

Tuin

Zonnescherm

Heb je een zonnescherm in de tuin? Dan is het nu tijd om te checken of deze nog in goede staat verkeert. Je hebt nu namelijk nog tijd genoeg om eventuele reparaties uit te laten voeren. Door het scherm uit te rollen kun je checken of alle mechanische onderdelen nog goed werken en of er geen gaten in het doek zitten.

Bestrating en terras schoonmaken

De tegels in de tuin kunnen er na de winter een beetje vuil en dof uitzien. Het voorjaar is daarom een goede tijd om ze een goede schoonmaakbeurt te geven, zodat je bij mooi weer meteen van een mooi verzorgd terras gebruik kunt maken. 

Beplanting

Hoe staat het met de beplanting in je tuin? Moeten sommige planten en struiken in het voorjaar gesnoeid worden, staat er onkruid in de borders of heeft de grond misschien wat extra voeding nodig? Nu is de tijd om hiermee aan de slag te gaan! Een mooi verzorgde tuin nodigt uit om van te genieten als het warmer wordt. 

Het meeste woonplezier beleef je in en rond een huis dat in goede staat verkeert. We hopen dat je met deze voorjaarsklusjes thuis aan de slag kunt!

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan