Huizenmarkt Rik 23 november 2022

Onmisbare tips om je woning meer waard te maken

Nu de oververhitte woningmarkt van de afgelopen jaren eindelijk een beetje lijkt af te koelen, betekent dit ook dat de huizenprijzen nauwelijks meer stijgen. Voor kopers niet erg, maar wanneer je plannen hebt om je woning te verkopen, is dit minder goed nieuws.

Gelukkig is er een aantal tips en tricks dat je kunt toepassen om je huis alsnog meer waard te laten worden. Wat dacht je van het creëren van een écht mooie tuin met bijvoorbeeld een grastapijt? Of van het aanschaffen van zonnepanelen voor een lagere energierekening én een betere wereld? In dit artikel lees je er meer over.

Isoleer je woning waar dat mogelijk is

Wat in ieder geval een aanrader is, is om je huis zo goed mogelijk te isoleren. Nu de gas- en energieprijzen in de lift zitten, is een slecht geïsoleerde woning funest voor de hoogte van je energierekening. Logisch dat de vraagprijs voor zo'n huis lager komt te liggen dan wanneer het gebouw wél goed geïsoleerd is. Niemand betaalt immers graag te veel voor energie.

Daarom is het aan te raden om de ramen, muren, vloeren en het dak op de juiste manier te laten isoleren. Voor de ramen betekent dit een overstap op HR++ glas voor extra goede isolatie. Dat kost je weliswaar tijd en geld voordat je de woning kunt verkopen, maar uiteindelijk krijg je daar meer voor terug. Steeds vaker letten mensen hierop bij het kopen van een huis omdat het én beter is voor het milieu en voor je energierekening.

Renoveer je tuin met moderne elementen

Naast het isoleren van het huis moet je het opknappen van de tuin niet vergeten. Wat veel mensen niet weten, is dat de staat van de tuin ook van invloed is op de hoogte van de vraagprijs van een woning. Sterker nog: vaak zie je de tuin zelfs eerder dan de binnenkant van het huis! Dat vraagt om een renovatie van de tuin waarbij je in ieder geval wat standaard klusjes op moet knappen. Heb je een gazon? Kijk dan goed naar de kwaliteit ervan. 

Een nieuw grastapijt kan net voor dat verzorgde uiterlijk zorgen dat een tuin nodig heeft. Wat ook belangrijk is, is om je tuin volledig op te ruimen en netjes te maken waar mogelijk. Maak een of meerdere zitjes: een zitje met een eettafel en een BBQ en een zitje ergens achter in de tuin met een loungebank met kleurrijke kussens en andere moderne elementen.

Schaf zonnepanelen aan voor duurzame energie

In het kader van duurzaamheid en energiebesparing is het daarbij aan te raden om zonnepanelen voor je huis aan te schaffen. Met zonnepanelen wek je duurzame energie op die direct vanuit de zon wordt geproduceerd. Dat betekent dat je geen of in ieder geval veel minder stroom van je energieleverancier af hoeft te nemen. Daarbij bespaar je ook flink op je energierekening omdat je je eigen zonne-energie opwekt.

Het grote voordeel van zonnepanelen is dat je de investering erin in verhouding snel terug hebt verdiend. Na acht tot tien jaar heb je je geld al terugverdiend. Maar: schaf je zonnepanelen aan om de waarde van je huis te verhogen dan heb je natuurlijk niet zo lang de tijd om je investering terug te verdienen. Gelukkig kun je in dat geval gewoon de vraagprijs van je woning verhogen, omdat je huis meer waard wordt wanneer er zonnepanelen op liggen.

Creëer meer oppervlakte met een uitbouw

Wist je dat de oppervlakte van je woning een grote bepalende factor is voor de uiteindelijke vraagprijs van je huis? Dat houdt in: des te meer oppervlakte het huis heeft, des te hoger de prijs kan komen te liggen. Daarom is het aan te raden om je woning uit te breiden als dit mogelijk is. Alle beetjes helpen hierbij al. Let er wel goed op dat je niet een hele hap uit de tuin neemt als de tuin al niet zo groot is. Veel mensen vinden voldoende buitenruimte óók van belang.

Wat je ook moet weten, is dat een uitbreiding in een grote stad als Amsterdam of Utrecht al gauw zorgt voor meer waardeverhoging maar dat dat bij een huis met een grote tuin met grastapijt in een landelijke omgeving net even anders kan zijn. Woningen in een grote stad zijn überhaupt al snel meer waard. Laat je daarom goed adviseren en lees je goed in zodat je precies weet wat wel of niet mag voor het creëren van meer oppervlakte met een uitbouw aan je woning.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan