Nieuws Rik Feijen 7 januari 2020

(On)roerende zaken: wat zijn dat?

Op het moment dat jij je huis verkoopt woon je er waarschijnlijk nog en is alles nog ingericht. Dit helpt kopers ook een beter beeld te krijgen van het huis en de mogelijkheden die het biedt. Waarschijnlijk weten zij heus wel dat jouw bank, salontafel en boxspring niet bij de koop horen. Maar welke zaken horen er wel bij het huis? Om dit te bepalen wordt er onderscheid gemaakt tussen onroerende en roerende zaken.

Onroerende zaken

Onroerende zaken zijn de dingen die een vast onderdeel van het huis zijn. Je kunt ze niet weghalen zonder het te beschadigen. In de koopovereenkomst worden onroerende zaken beschreven als: ‘het eigendom van het perceel grond met woning en verdere aanhorigheden’. Zaken als inbouwapparatuur, de cv-ketel en een tegelvloer zitten vast aan het huis en kun je niet verwijderen zonder het huis te beschadigen. Daarom vallen ze onder onroerende zaken. Onroerende zaken horen altijd bij de verkoop.

Roerende zaken

Roerende zaken zijn spullen die niet aan het huis vastzitten. Je hoeft niks te beschadigen om ze mee te kunnen nemen. Denk bijvoorbeeld aan de inboedel, laminaat, lampen en de wasmachine. Roerende zaken horen niet standaard bij de verkoop. Natuurlijk kun je hier met de koper dingen over afspreken. Heb je bijvoorbeeld een kast die perfect in de nis in de slaapkamer past en wil de koper deze van je overnemen? Dan kun je deze op de ‘lijst van zaken’ zetten. Op deze lijst staat precies wat jij achterlaat voor de koper, wat je meeneemt en wat de koper kan overnemen. Je kunt dus samen afspreken wat er bij de overdracht is inbegrepen. Spreken jullie niks af? Dan horen alleen de onroerende zaken bij de verkoop.

Twijfel

In sommige gevallen kan er twijfel ontstaan over welke zaken roerend en onroerend goed zijn. Bij een vloer bijvoorbeeld. Een parket- of tegelvloer kan vast in de woning liggen. Deze kun je dus niet verwijderen zonder schade aan te brengen. In dit geval hoort de vloer dus wel bij de onroerende zaken. Een laminaatvloer of losliggend tapijt kan wel losgeklikt of opgerold worden. Daarom valt dan de vloer wel onder roerend goed.

Wil jij je huis verkopen? Dan helpen onze makelaars je graag met zaken waar je hulp bij nodig hebt! Natuurlijk kunnen ze je ook helpen met de lijst van zaken.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan