Bart Pype 11 augustus 2019

Ontbindende voorwaarden

Heb je je droomhuis gevonden en wil je gaan onderhandelen met de verkoper? Dan zijn de ontbindende voorwaarden belangrijk om niet te vergeten. Wat zijn de ontbindende voorwaarden, waarom zijn ze belangrijk en wat zijn de belangrijkste ontbindende voorwaarden? Wij leggen het aan je uit.

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Ontbindende voorwaarden zijn afspraken tussen jou en de verkoper over bepaalde situaties waarin je kosteloos de reeds getekende koopakte kunt verbreken. Bij het ondertekenen van de koopakte zit je er wettelijk al aan vast. Je hebt altijd de wettelijke bedenktijd van drie dagen, maar als je daarna de koopakte wilt ontbinden, kost je dat meestal een boete van 10% van de koopsom. Er zijn een aantal situaties waarin je de koopakte zonder deze boete zou kunnen ontbinden: wanneer je bijvoorbeeld de hypotheek niet rond kunt krijgen of als je je eigen huis niet verkocht krijgt. Om te voorkomen dat je dan toch die 10% boete krijgt, neem je (in overleg met partijen) ontbindende voorwaarden in de koopakte op.

Ontbindende voorwaarden bij het bieden

De ontbindende voorwaarden komen niet pas naar voren bij het opstellen van de koopakte. Je laat de verkoper tijdens de onderhandelingen al weten onder voorbehoud van welke voorwaarden je het bod uitbrengt. Bij het uitbrengen van je eerste bod zijn er waarschijnlijk nog wat dingen onzeker. Je weet bijvoorbeeld nog niet of je de financiering rond krijgt, of je wilt nog een bouwkundige keuring uit laten voeren. De ontbindende voorwaarden zijn dus onderdeel van de onderhandelingen. Op het moment dat de verkoper jouw bod accepteert kunnen de ontbindende voorwaarden opgenomen worden in de koopakte.

Waar moet je op letten?

Om misverstanden tussen jou en de verkoper te voorkomen is het belangrijk dat de ontbindende voorwaarden duidelijk zijn geformuleerd. Iets wat duidelijk of vanzelfsprekend lijkt voor jou, is dat misschien niet of anders voor de verkoper. Om conflicten over de ontbindende voorwaarden te voorkomen, moet er zo precies mogelijk gespecificeerd worden wat er precies onder verstaan wordt.

Voorbeelden

Onder behoud van financiering: de koop kan niet doorgaan als je de financiering niet rond krijgt voor een bepaalde datum. Deze voorwaarde wordt bijna altijd opgenomen in de koopakte, omdat je voor de financiering een compleet getekende koopakte nodig hebt. De hypotheekverstrekker moet namelijk de precieze koopsom weten, maar ook welke andere afspraken er gemaakt zijn. Het is verstandig om voor deze voorwaarde een ruime periode te nemen, zodat je genoeg tijd hebt om de financiering rond te krijgen. Het afsluiten van een hypotheek kan vier tot zes weken duren, dus het is verstandig om een termijn van zes weken aan te houden voor deze voorwaarde.

Onder behoud van de bouwkundige keuring: als je besluit een bouwkundige keuring uit te laten voeren op het huis dat je wilt kopen, is het slim om hier een voorwaarde over op te laten nemen in de koopakte. Je kunt de koop dan ontbinden als achterstallig onderhoud wordt gevonden. In de koopakte kun je dan ook eventueel een maximum bedrag aan noodzakelijke verbouwingskosten opnemen. Als uit de keuring blijkt dat de kosten voor deze verbouwingen hoger zijn dan afgesproken, kun je de koopakte ontbinden.

Onder voorbehoud van verkoop eigen woning: met deze voorwaarde kun je de koop ontbinden als het je niet lukt om binnen een afgesproken termijn je eigen woning te verkopen. Hiermee voorkom je dubbele woonlasten.

Ontbinden van de koopakte

Aan de ontbindende voorwaarden zit een bepaalde datum vast welke je met de verkoper afspreekt. Je kunt de koopakte alleen nog ontbinden als je dat binnen deze tijd doet. Wanneer je je wilt beroepen op de ontbindende voorwaarden moet je altijd kunnen aantonen waarom je de koopakte wilt ontbinden. Krijg je de financiering bijvoorbeeld niet rond? Dan moet je met schriftelijke afwijzingen door de hypotheekverstrekker kunnen aantonen dat je de hypotheek niet hebt gekregen.

Wil je vóór het bieden weten voor welk hypotheekbedrag jij kunt gaan kopen? Kom dan eens langs voor onafhankelijk hypotheekadvies!

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan