Bart Pype 3 oktober 2019

Ontwikkeling Brainport Smart District

HELMOND – In Brandevoort komen volgend jaar vijfhonderd tijdelijke woningen. Die komen aan de rand van de toekomstige ‘slimme wijk’.  De bouw daarvan loopt vertraging op. Pas over drie tot vier jaar zullen de eerste vernieuwende woonvormen gestalte krijgen.

Aanvankelijk zou dit najaar al de eerste experimentele woning gebouwd worden en komend jaar al een flink aantal huizen. Maar complexe regelgeving staat de ontwikkeling van Brainport Smart District vooralsnog in de weg. „Ja dat valt tegen”,  zegt Edwin Schellekens, directeur van de stichting achter de wijk. „We hebben gemerkt dat het meer tijd kost om procedures te doorlopen.”

Brainport Smart District ligt ten noorden van Brandevoort, tussen het spoor en de N270. Hier komen uiteindelijk 1500 woningen en een aantal bedrijven die allemaal duurzaam gebouwd worden. In de ‘wijk van de toekomst’ is ruimte voor experimenten met nieuwe toepassingen voor vervoer, energie, veiligheid en meer.

Uitstootvrij bouwen

Het regelen van milieuonderzoeken, bestemmingsplannen en vergunningen blijkt lastig, omdat veel projecten zo vernieuwend zijn, dat de wet er vaak nog geen ruimte voor biedt of dat bouwers zich er nog niet aan willen wagen. Van de stikstofcrisis lijkt de slimme wijk geen last te krijgen. „Wij wilden altijd al uitstootvrij bouwen”, aldus Schellekens. „In die zin is Brainport Smart District een kans.” Veel projecten in het land dreigen stil te vallen omdat de regels rondom uitstoot mogelijk strenger worden.

Schellekens benadrukt dat de voorbereiding van twintig bouwplannen in de slimme wijk van start kunnen gaan omdat er een nieuwe projectontwikkelaar is aangetrokken. Cedrus Vastgoed Ontwikkeling neemt de plek van Hurks over en gaat samen met Adriaans Projectontwikkeling de slimme wijk ontwikkelen. Er zijn onder meer plannen voor woningen met eigen voedselvoorziening, met zorg aan huis en vrije kavels waar bewoners zelf hun huis mogen ontwerpen.

Reuring

De vijfhonderd tijdelijke woningen die aan de rand komen, staan in principe los van de slimme wijk. Deze huizen komen voort uit eerdere afspraken met de rijksoverheid. Vanwege het huidige grote het tekort aan woningen, mogen gemeenten tijdelijke huizen bouwen. Helmond vond de slimme wijk een geschikte plek. „Zo krijg je ook al wat reuring in het gebied”, aldus Robert Hellings van Cedrus.

De tijdelijke woningen worden duurzaam gebouwd, zodat ze aansluiten bij de slimme wijk. „De komende tijd bekijken we hoe de huizen eruit gaat zien en wie ze gaat bouwen”,  aldus Hellings. Het is de bedoeling dat de tijdelijke woningen tien tot vijftien jaar blijven staan. De huizen zijn bedoeld voor eenpersoonshuishoudens, kenniswerkers en jongeren die begeleid wonen.

Cedrus-Adriaans is tevens de nieuwe partij die het deel van Brandevoort ten zuiden van het spoor gaat afbouwen. De komende vier jaar bouwt de combinatie honderden woningen in Liverdonk, De Veste en Hazewinkel.

Bron: Eindhoven Dagblad

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan