Bart Pype 20 oktober 2020

Overbruggingskrediet

Als je een nieuw huis wilt kopen terwijl het oude huis nog niet verkocht is kun je gebruik maken van een overbruggingskrediet. Dit betekent dat je de overwaarde op je oude huis kunt lenen, zodat je deze toch alvast kunt gebruiken bij het betalen van het nieuwe huis. Hoe het werkt, welke voorwaarden er zijn en welke kosten hierbij komen kijken? Je leest het hier!

Wat is overbruggingskrediet?

Als je een nieuw huis op het oog hebt maar de overwaarde van je oude huis nog niet vrij is, dan kan een overbruggingskrediet voor jou een uitkomst bieden. Met het overbruggingskrediet leen je de overwaarde op jouw huis (of een deel hiervan), zodat je het nieuwe huis toch alvast kunt financieren. De overwaarde van jouw huis komt namelijk pas vrij op het moment dat je het verkoopt. Met dit krediet kun je dus de periode overbruggen waarin je het oude huis nog niet hebt verkocht. Op het moment dat je het huis wel hebt verkocht los je de lening in één keer af.

Een overbruggingskrediet kun je aanvragen bij de hypotheekverstrekker die ook het nieuwe huis financiert. Het is goed om er rekening mee te houden dat hypotheekverstrekkers niet altijd staan te springen om een overbruggingskrediet af te sluiten. Zij nemen namelijk een risico. Daarom gelden er een aantal voorwaarden.

Voorwaarden

Veel hypotheekverstrekkers bieden alleen een overbruggingskrediet aan wanneer de woning op papier al is verkocht. De maximale looptijd ligt meestal tussen de 6 en 24 maanden, en hangt sterk af van de voorwaarden van de hypotheekverstrekker. Mocht je de woning na de looptijd nog niet verkocht hebben, neem dan op tijd contact met ze op voor een eventuele verlenging. 

De hoogte van het overbruggingskrediet hangt af van de overwaarde van jouw oude huis en of de woning op papier al verkocht is. Is het huis nog niet verkocht? Dan wordt er gerekend met maximaal 90% van de taxatiewaarde minus de restschuld van de hypotheek op het oude huis. 

Kosten

Als je een overbruggingskrediet afsluit dan betaal je hier naast afsluitkosten ook rente over. Je maandlasten zullen dus omhoog gaan. Bekijk daarom goed of je deze lasten financieel gezien ook aan kunt. De rente ligt hoger dan die van een gewone hypotheek, vanwege het risico dat de hypotheekverstrekker loopt. Maar doordat je het krediet maar een korte tijd nodig hebt vallen de kosten vaak wel mee. Daarnaast is de rente fiscaal aftrekbaar.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan