Tuin Rik 24 januari 2023

Portugese laurier haag rechtstreeks van de kwekerij

Bent u al bekend met de Portugese laurier? Deze plant is een prachtige toevoeging voor uw tuin. Solitair is het een waar pronkstuk maar de de struik wordt veelal gebruikt als haagplant. Niet zo verwonderlijk want het is geschikt om zowel een hoge als lage haag te creëren. Het groeit op iedere standplaats even goed, of het nu in de volle zon is of de schaduw. De Portugese laurier is winterhard. Dat wil zeggen dat het niet zijn blad verliest waardoor u het hele jaar door kunt genieten van beschutting en privacy in uw tuin. Het donkergroene blad is aan de uiteinden licht gekarteld, is wat dikker en voelt ietwat leerachtig aan. In combinatie met de dieproze gekleurde takken is de Portugese laurier een pareltje om te zien.

Verzorging van de Portugese laurier

De Prunus lusitanica Angustifolia, de Latijnse benaming voor de Portugese laurier, kan volgroeid een hoogte bereiken van zo’n 5 meter. Dat wil echter niet zeggen dat het breed uitwaaiert waardoor het ook zeer geschikt is voor een kleinere tuin. Om het mooi in vorm en hoogte te houden snoeit u de Portugese laurier één maal per jaar, aan het einde van de zomer. Doet u dit niet dan bestaat er de kans dat de takken te dik worden waardoor u de zaag ervoor nodig heeft. Het beste snoeit u de laurierhaag in een lichte puntvorm, naar boven taps toelopend. Zodoende krijgen de onderste takken ook voldoende licht waardoor het weer evenredig dicht begroeid. Gebruik een scherpe snoeischaar en snoei op een bewolkte, niet al te warme dag. Zo wordt verbranding van de blaadjes voorkomen.

Portugese laurierhaag in bloei

In mei of juni verschijnen er grote, witte bloemtrossen aan de Portugese laurierhaag. Deze hebben een lengte van ongeveer 15 centimeter en verspreiden een aantrekkelijke geur voor vlinders, bijen en vogels. Na de bloeitijd, ongeveer in september, komen er kleine besjes aan de Portugese laurier. Waar ze eerst rood zijn verkleuren ze in de loop der tijd naar zwart. Vogels zijn hier dol op, voor andere dieren en mensen kunnen deze besjes bij inname licht giftig zijn.

Bron: www.portugeselaurierkwekerij.nl

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan