Bart Pype 2 september 2019

Scheiden en hypotheek

Als jij en je partner hebben besloten om te gaan scheiden moet er een hoop geregeld worden. Bezitten jullie samen een huis? Dan moet je samen beslissen wat jullie met het huis en de hypotheek gaan doen. Hieronder leggen we uit welke keuzes je hebt en wat daarbij komt kijken.

Wat gebeurt er met het huis?

Waarschijnlijk zullen jullie niet in dezelfde woning blijven wonen. Misschien verhuizen jullie allebei of vertrekt één van beiden. Als maar één van jullie de eigenaar van het huis is, hoeven jullie de woning niet te verdelen en kan de eigenaar gewoon blijven. Zijn jullie beide eigenaar van het huis? Dan heb je verschillende opties. Als je genoeg geld hebt of de hypotheek kunt verhogen kun je je ex-partner uitkopen. Of jullie verkopen de woning.

Ex-partner uitkopen

Wil jij in het huis blijven wonen en was het huis van jullie samen, dan moet jij je ex-partner uitkopen. Dit betekent dat je de hypotheek moet verhogen of je gebruikt eigen geld. Voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek of het overnemen van de oude hypotheek moet je inkomen wel hoog genoeg zijn. Kun jij de lasten voor de hypotheek betalen? Dan moet de waarde van het huis verdeeld worden over jullie beiden. Als jullie hypotheek lager is dan de waarde van de woning dan is er sprake van overwaarde. Deze moet natuurlijk wel eerlijk verdeeld worden tussen jullie. Jij moet je ex-partner dan de helft van de overwaarde betalen. Bijvoorbeeld: bij een taxatiewaarde van €300.000 en er staat nog €200.000 aan hypotheek open. Dan is de overwaarde dus €100.000 en heeft je ex-partner recht op €50.000. Is jullie hypotheek hoger dan de waarde van de woning? Dan is er sprake van onderwaarde. Je ex-partner moet dan de helft van deze schuld aan jou betalen.

Huis verkopen

Als jullie besluiten om allebei niet in de woning te blijven wonen, of krijg je niet genoeg hypotheek om het huis te betalen? Dan moeten jullie het huis helaas verkopen. Met de opbrengst hiervan wordt de hypotheek afgelost. De overwaarde of de restschuld wordt ook weer eerlijk verdeeld tussen jou en je ex-partner. Let op, verkopen jullie het huis met overwaarde en koop je binnen drie jaar een ander huis? Dan ben je volgens de bijleenregeling verplicht de overwaarde te gebruiken om het nieuwe huis te betalen.

Wil jij weten wat de mogelijkheden zijn voor het overnemen van de hypotheek? Onze adviseurs helpen je graag met al je vragen over je financiële situatie!

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan