- Nieuws
- Huizenmarkt
- De Lichttoren in Eindhoven
De Lichttoren in Eindhoven
Voor de inwoners en de bezoekers van de stad is de Lichttoren in Eindhoven een herkenbaar gebouw. De Lichttoren is een van de markante gebouwen in de stad die samen het industriële erfgoed van Philips vormen en is recentelijk verbouwd. Het gebouw heeft nu meer dan 45.000 m2 vloeroppervlak waarin mensen kunnen wonen, werken en creëren. Er moet onder andere een café-restaurant komen, winkels, kantoorruimten en 117 koop- en huurwoningen.
De Lichttoren in Eindhoven: een herkenningspunt met bijzondere constructie en architectuur
De Lichttoren ligt aan de rand van het centrum en vormt de schakel met het verderop gelegen Strijp-S. Dit gebied stond jarenlang bekend als de ‘Verboden Stad’ omdat alleen medewerkers van Philips toegang hadden tot dit immens grote bedrijfsterrein. Strijp-S is tegenwoordig een populaire locatie voor startups, innovatieve horecaconcepten en is ook zeer in trek om te wonen.
De Lichttoren in Eindhoven is een van de eerste grote productiegebouwen van Philips, waar in het torentje de gloeilampen werden getest. Maar in 1998 trok Philips weg uit het gebouw en kwam het leeg te staan. De gemeente Eindhoven wilde dit markante gebouw wat zo herkenbaar was voor de stad behouden. Deels omdat het symbolisch was voor het industriële verleden maar ook omdat het gebouw met enorme raampartijen een combinatie is van bijzonder architectonisch werk van Beltman, Roosenburg en Scheffer.
De Lichttoren in Eindhoven: Rijksmonument en renovatie vraagstukken
Omdat de Lichttoren in Eindhoven een Rijksmonument is moest er bij de verbouwing uiterst zorgvuldig worden gelaveerd tussen de beperkingen en voorschriften aan de ene kant en de eisen van de moderne tijd aan de andere kant. Een punt van aandacht waren bijvoorbeeld de stalen buiten kozijnen. Deze waren herkenbaar en typerend voor het gebouw, maar leverden problemen met condens op omdat ze niet vielen te isoleren. Behouden was dus geen optie om te kunnen voldoen aan de hedendaagse standaard. Uiteindelijk is er besloten om speciale kozijnprofielen te ontwikkelen voor de Lichttoren.
De lichttoren was van oorsprong een fabrieksgebouw, maar na de verbouwing zou het gebouw hele andere functies krijgen dan waar het oorspronkelijk voor ontworpen was. Dat betekende dat er een aantal bouwkundige vraagstukken moesten worden opgelost die te maken hadden met geluid, vocht en klimaatbeheersing.
En ook de fundering bleek niet meer helemaal in orde te zijn. Oorspronkelijk was er gebruik gemaakt van houten funderingspalen die door de loop der jaren behoorlijk waren aangetast door schimmels en bacteriën. Door middel van jetgrouten werden in 2005 meer dan 1200 betonnen palen met een lengte van 9,5 meter onder de bestaande fundering aangebracht om de fundering te stabiliseren.
De Lichttoren in Eindhoven: duurzaam met een industriële uitstraling
Omdat de Lichttoren een van de eerste gebouwen is waar bij de bouw gebruik was gemaakt van het systeem Hennebique voor de betonconstructie was het de bedoeling na verbouwing de typerende betonconstructie en de industriële kenmerken tot hun recht te laten komen door ze zichtbaar te maken. Tegelijkertijd werd de Lichttoren voorzien van een duurzaam systeem voor energievoorziening op basis van warmtepompen en warmte/koude opslagsystemen aangevuld met stadsverwarming voor het kraanwater. Het systeem zorgt voor vloerverwarming in de winter en vloerkoeling in de zomer, en bespaart flink op de energiekosten.
Wil je wonen in de Lichttoren van Eindhoven?
Als de verbouwing wordt afgerond is in de Lichttoren zo’n 15.500 m2 aan nieuwbouw gerealiseerd in de vorm van woningen, winkels bedrijfsruimtes, een grand café en een hotel. Ook is er gedacht aan parkeerplaatsen voor de bewoners en gebruikers van de lichttoren. Het gebouw heeft een ondergrondse parkeerkelder die bestaat uit twee parkeerlagen en telt in totaal 260 parkeerplaatsen. Het terrein boven de parkeergarage is getransformeerd in een park voor de bewoners en gebruikers van de Lichttoren.
Wil je ook wonen in de lichttoren van Eindhoven? Je kunt verschillende lofts kopen in dit bijzondere gebouw met een ruime indeling en een fenomenaal uitzicht over de stad. Je moet wel een stevig gevulde portemonnee meenemen, want de prijzen variëren van enkele tonnen tot anderhalf miljoen, maar dan heb je ook een zeer bijzonder optrekje wat je thuis kunt noemen.
Onze klanten geven ons een 9!
Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.
KlantbeoordelingenOp de hoogte blijven van ons woningaanbod?
Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.
Maak een zoekprofiel aan