Bart Pype 22 juni 2020

Tijd voor De Grote Schoonmaak

De grote schoonmaak. Maar weinig mensen staan te trappelen om de schoonmaakmiddelen enthousiast uit de kast te trekken, en toch moet iedereen er eens in de zoveel tijd aan geloven. Ben je eenmaal aan het werk gegaan? Dan ben je vaak niet te stoppen. Maar hoe maak je dat begin en hoe ga je gestructureerd aan de slag? Maak van tevoren een planning! Door te bepalen wat je allemaal wilt doen en hoeveel tijd je daarvoor neemt houd je het overzicht. Wij hebben een aantal tips en voor de belangrijkste ruimtes een aantal zaken op een rijtje gezet die je echt niet moet vergeten.

Inkopen doen

Het zou heel vervelend zijn als je net lekker bezig bent met het schoonmaken van je keukenkastjes en dan blijkt dat je zojuist de laatste druppel allesreiniger hebt gebruikt. Inventariseer daarom eerst welke schoonmaakspullen je nog op voorraad hebt en welke spullen nog nodig hebt. Denk naast schoonmaakmiddelen ook aan sponsjes, een dweil en schoonmaakdoekjes.

Waar begin je?

De gouden tip is om te beginnen op de plek waar de meeste spullen opgeslagen liggen. Waarschijnlijk is dat op de zolder of in de schuur. Als je hier begint met opruimen en schoonmaken creëer je weer ruimte voor andere spullen die je hier kwijt wilt. 

Zolder

Waarschijnlijk staan er op jouw zolder ook spullen waarvan je al bijna was vergeten dat je ze had. Toch kan het een uitdaging zijn om spullen echt weg te doen. Bedenk daarom een regel voor jezelf: doe de spullen weg op het moment dat je ze al een bepaalde tijd niet meer hebt gebruikt of als ze praktisch niet onmisbaar zijn. Breng ze naar de kringloopwinkel of maak er iemand anders blij mee! Een opbergruimte is geen ruimte waar je elke week met de stofdoek en stofzuiger doorheen gaat. Tijd om dat nu dus wel te doen. Als je toch bezig bent met het opruimen is dat niet veel extra werk.

Slaapkamer(s)

Niets is zo fijn als slapen in een heerlijk frisse slaapkamer! Je brengt hier behoorlijk wat uurtjes door ook al heb je dat misschien niet in de gaten. Daarom is het belangrijk om alles hier hygiënisch te houden. De beste plek om hiermee te beginnen? Het bed! Mijten en stof houden ervan zich in jouw bed te nestelen. Pak daarom de stofzuiger erbij en begin met het stofzuigen van het matras en alle randen van het bed. Klaar met het bed? Dan is het tijd voor de nachtkastjes en de kledingkast. Hierin verzamel je naast spullen ook een hoop stof en vuil. Ga daarom een stapje verder dan het uitzoeken van je kleding en andere spullen en maak een sopje om de kast mee schoon te maken. 

Badkamer

Ook de badkamer moet zo nu en dan een grote schoonmaakbeurt krijgen. Begin met het ontkalken van de kranen, tegelmuren, douchebak en -kop en de wastafel(s). In de winkel kun je hiervoor verschillende ontkalkers vinden. Maak vervolgens een sopje om de tegels en de voegen op de muren weer blinkend schoon te maken. Hier blijft in de badkamer veel vuil op zitten. Vergeet ten slotte ook het doucheputje niet te ontstoppen!

Woonkamer

Tijd om de ruimte waar je overdag veel tijd doorbrengt onder handen te nemen. Kijk eens kritisch naar de ruimte, staan er geen overbodige voorwerpen of een stapel papieren waar je al maanden geleden naar had moeten kijken? Ruim alles netjes op of geef het een nieuwe plek. Daarna kun je aan de slag met een stofdoek en de stofzuiger om alle hoekjes en gaatjes waar je normaalgesproken overheen kijkt eens goed schoon te maken.

Keuken

Hygiëne is in de keuken heel belangrijk. Haal daarom alles in de keukenkastjes en lades even van zijn plek en ga er met een sopje doorheen. Kom je spullen tegen die je eigenlijk nooit gebruikt? Wees dan kritisch en zet het eventueel bij de spullen voor de kringloop. Zijn de kastjes helemaal schoon? Dan is het tijd om de rest van de keuken schoon te maken. Denk aan de oven, afzuigkap, koelkast, gootsteen en het fornuis. Vergeet ook niet de houdbaarheidsdatum van alle etenswaren in de (koel)kast te checken voordat je ze terugzet!

Raamdecoratie

Tot slot een klusje waar je misschien niet direct aan dacht. De gordijnen en jaloezieën. Pak het wasvoorschrift van de gordijnen erbij en kijk of je ze zelf mag wassen. Ben je er niet zeker van of ze in de wasmachine mogen, dan kun je ze ook met de hand wassen. Jaloezieën en lamellen kun je het beste schoonmaken met een microvezeldoek.

Wil je tips voor het verkoopklaar maken van jouw woning? Neem dan contact met op met een van onze makelaars! We helpen je graag verder.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan