Bart Pype 12 juli 2020

Tips om je huis koel te houden tijdens warm weer

Wij houden van het zomerse weer, alleen ietsje minder als die hitte blijft hangen in je huis of appartement. Maar géén nood, met deze acht tips is de hitte in je huis verleden tijd.

1. Weet wanneer je de ramen opent
Houd overdag de ramen dicht om je huis koel te houden. Schijnt de zon recht de kamer in? Houd dan ook de gordijnen dicht. Luchten doe je als de zon niet schijnt, dus ’s ochtends vroeg of s’ avonds laat. Zet dan ramen aan weerskanten van je huis open zodat het gehele huis kan doorwaaien.

2. Maak je huis summerproof
Te veel kleden, spreien en dekens in huis laten het er nog warmer uitzien dan het al is. Berg deze tijdens de zomermaanden zoveel mogelijk op en versier je huis met planten voor een frisse uitstraling. Je kunt ook altijd in de tuin of op het balkon een schaduwdoek ophangen. Zo voorkom je dat er zon in huis binnenkomt. Overweeg ook eens om planten tegen je muur op te laten groeien op strategische plekken.

3. Investeer in luchtig beddengoed
Dat hoeft helemaal geen grote investering te zijn. Over het algemeen geldt: katoen en linnen zijn luchtig, gemengd polyester houdt warmte vast.

4. Vermijd elektrische apparaten
Deze geven namelijk warmte af, waardoor je huis nog warmer wordt. Hang was op aan het wasrek in plaats van de droger te gebruiken en laat de wasmachine en het strijkijzer links liggen tot de zon onder is gegaan. Zet de tv in de slaapkamer uit in plaats van op standby.

5. Eet koud of in de tuin
Ook koken helpt niet tijdens deze warme dagen. Kies voor een koude maaltijd zoals een salade, of ga buiten barbecueën. Zo voorkom je extra warmte in huis. Wanneer je toch liever wilt koken, kies dan voor een eenpansgerecht of een ovenschotel.

6. Ventilators verkoelen mensen, geen kamers
Is je huis na bovenstaande tips nog niet een stuk koeler geworden? Wellicht is het dan verstandig om toch een airco of krachtige ventilator aan te schaffen. Bedenk hierbij wel dat een ventilator enkel de warme lucht door de kamer blaast en de ruimte nauwelijks verkoelt. Richt daarom de ventilator altijd op jezelf.

7. Zet een fles ijswater voor de ventilator
Zodat de lucht net ietsje koeler wordt. Verwacht geen wonderen; nog steeds is de werking alleen sterk genoeg voor een persoon, niet voor een hele kamer.

8. Doe het rustig aan
Zorg voor luchtige kleding, lichte maaltijden en verkoelende drankjes met veel ijs. Was het vandaag eigenlijk weer tijd om te gaan stofzuigen? Pak die stofzuiger lekker op een wat minder warme dag en doe vooral rustig aan. De warmte die uit zo’n apparaat komt is ook niet bepaald koel.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan