Bart Pype 25 mei 2020

Update woningmarkt in coronatijd

Het onstaan van corona en het verspreiden van het coronavirus, heeft gevolgen voor iedereen, dus ook voor de woningmarkt. Wat de gevolgen en ontwikkelingen op de lange termijn precies zullen zijn is nu nog lastig te voorspellen. In deze blog bespreken we de stand van zaken nu en proberen we vooruit te blikken.

Huidige stand van zaken

Vooralsnog loopt de woningmarkt nog altijd door. Mensen die hun huis te koop willen zetten hoeven op dit moment dus niet bang te zijn dat ze ermee blijven zitten. Geïnteresseerden komen namelijk nog steeds kijken en onderhandelingen gaan gewoon door. Bovendien zijn de mensen die nu actie ondernemen een stuk serieuzer waardoor het aantal transacties redelijk stabiel is gebleven. Een grote rol hierbij speelt de krapte op de woningmarkt. Er is nog steeds genoeg vraag voor het aanbod dat er is. Volgens het Kadaster liep het aantal mensen dat informatie over woningen opvroeg direct na ingang van de coronamaatregelen op 12 maart sterk terug, maar het aantal verkopen is ongeveer gelijk gebleven. Ook wij zagen in deze periode een tijdelijk dip in het aantal bezichtigingen. Inmiddels lijken we de eerste schrik achter de rug te hebben en krabbelt het weer op.

In de huidige anderhalvemetersamenleving hebben makelaars hun manier van werken ook moeten aan passen. Bij het bezichtigen van een woning bijvoorbeeld. De NVM stelt als regel dat er maar twee mensen tegelijk een woning mogen bezichtigen, dat de eigenaren niet thuis mogen zijn en dat deurklinken en trapleuningen na afloop worden gedesinfecteerd. Bij vb&t Makelaars bieden we ook de mogelijkheid om via de digitale weg huizen te bezichtigen. Onze makelaars zullen dan vanuit de woning met je videobellen via FaceTime, WhatsApp of Skype. 

Vooruitblikken

Sommige banken verwachten nu al dat de huizenprijzen, na jarenlange stijgingen, zullen dalen, maar het is nog te vroeg om hier echt uitspraken over te doen. Wel zullen de huizenprijzen in ieder geval minder hard stijgen. Dit hoeft niet eens een negatief gevolg te zijn. De overhitte woningmarkt krijgt dan de kans om te kalmeren. Bovendien biedt dit voor starters en mensen met lagere inkomens misschien wat meer kansen. Uiteraard geldt dat hoe langer de coronacrisis duurt, hoe groter de effecten zullen zijn. Als er voor langere tijd onzekerheid over inkomens ontstaat zal dit zeker gevolgen hebben.

Corona heeft tot nu dus toe nog geen grote effecten op de woningmarkt.

Er worden nog steeds veel woningen gezocht en verkocht. Tot zover lijkt vooral de manier waarop wij onze diensten aan klanten verlenen te zijn veranderd. Hierover lees je meer in onze liveblog. Wil je meer informatie over wat de markt in jouw regio doet? Neem dan contact op met ons, en onze makelaars nemen contact met je op!

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan