Naomi Doomen 22 augustus 2024

Veel meer woningen verkocht door vertrek verhuurders, starters grijpen hun kans.

In juli werden 18.610 woningtransacties geregistreerd, een kwart meer dan een jaar geleden. Dat staat in de rapportage 'Prijzen bestaande koopwoningen juli 2024', een gezamenlijk rapport van het Kadaster en het CBS. Het is de hoogste stijging in het aantal transacties sinds 2020.

Gelukje voor starters

De stijging hangt volgens Paul de Vries, woningmarktexpert bij het Kadaster, samen met het vertrek van particuliere verhuurders op de woningmarkt. En daar hebben vooral starters baat bij, legt hij uit. 

Door de gestegen rente, de verhoogde overdrachtsbelasting en de invoering van de Wet betaalbare huur vinden veel particuliere beleggers die de afgelopen jaren woningen opkochten, de rendementen op de woningmarkt niet meer zo interessant. Daarom verkopen zij hun huurhuizen, zodra de bewoner de huur heeft opgezegd. Dit wordt uitponden genoemd.

Het gaat in dit segment vaak om kleinere appartementen in de goedkopere prijsklassen, waarvoor beleggers door de Wet betaalbare huur veel minder huur mogen vragen. Die woningen, meestal appartementen, vallen vaak nog net binnen het budget van starters en die slaan nu hun slag.

Meer jonge kopers

"De groei van het aantal transacties zit bij de koopstarters, die een aantal maanden geleden nauwelijks aanbod hadden, maar door de veranderende regelgeving nu profiteren", zegt De Vries van het Kadaster.

De trend is ook zichtbaar in de gemiddelde leeftijd van kopers. In het tweede kwartaal van dit jaar werd 55 procent van de woningen die op de markt kwam, gekocht door kopers jonger dan 35 jaar. Dat is veel meer dan senioren of mensen tussen de 35 en 65 kochten. 

Artikel link

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan