HuizenmarktNieuws Elise Hees 31 januari 2022

Veranderingen hypotheek in 2022

Er gaat het nodige veranderen voor huizenbezitters en voor mensen die in 2022 een huis gaan kopen. Er zijn positieve punten, maar zeker ook negatieve punten waar je in 2022 mee te maken kunt krijgen. Veranderingen die huizenbezitters of kopers treffen, lichten we toe.

Jaarlijks staan er veel veranderingen op de planning die betrekking hebben op de eigen woning. Het zijn veranderingen die jaarlijks terugkeren, zoals de beperking van de hypotheekrenteaftrek en er zijn nieuwe veranderingen. Iedereen die een huis bezit of een huis wil kopen, wil hier natuurlijk het nodige over weten. Wij brengen je graag op de hoogte van de belangrijkste veranderingen.

Recht op subsidie verduurzamen eigen woning

Huizen moeten energiezuiniger. Om het verduurzamen te stimuleren zijn er subsidiepotjes volgestort met euro’s. Je kunt aanspraak maken op de subsidiepotjes van in totaal ruim een half miljard euro voor het aanschaffen van een hybride warmtepomp en voor het isoleren van je huis. Wacht er niet te lang mee, want als de subsidie op is, moet je weer wachten tot er nieuw geld beschikbaar is.

Hypotheekrenteaftrek weer beperkter voor huiseigenaren met hogere inkomens

Huiseigenaren met een inkomen in de hoogste belastingschijf konden in 2021 een fiscaal voordeel halen van 43% op de betaalde hypotheekrente. In 2022 is het voordeel beperkter. De betaalde rente mag nu nog maar worden verrekend tegen een belastingvoordeel van 40%. In 2023 komt (voorlopig) de laatste verlaging. Het fiscaal voordeel blijft dan steken op 37,05%.

Een lager eigenwoningforfait

Over de waarde van je huis betaal je belasting in de vorm van het eigenwoningforfait. Deze heffing is afhankelijk van de hoogte van de WOZ-waarde van je huis. Je kreeg een fiscale bijtelling ter hoogte van 0,6% van de WOZ-waarde in 2021. In 2022 zakt de bijtelling naar 0,5% van de waarde. Je betaalt in 2022 dus minder aan eigenwoningforfait.

Huiseigenaren met een lage hypotheekschuld krijgen een grotere bijtelling

Dit wordt ook wel de afbouw wet Hillen genoemd. Huiseigenaren van wie de bijtelling voor het eigenwoningforfait hoger is dan de aftrekpost voor de betaalde hypotheekrente, worden niet belast met een bijtelling. Helaas voor deze groep wordt de Wet Hillen afgebouwd. In 2022 krijgen deze huiseigenaren weer een groter deel van de bijtelling wel in rekening gebracht. Hierdoor stijgt de belastingheffing iets. Zie de website van de Belastingdienst voor een voorbeeldberekening.

Private lease drukt zwaarder op de maximale hypotheek

Dit jaar zorgt het privé leasen van een auto voor een registratie bij het BKR van 65% van het totaal verschuldigde bedrag. Als je een leaseovereenkomst hebt voor 60 maanden en hiervoor maandelijks €400 betaalt, zorgt dit voor een geregistreerde ‘lening’ van: 60 x €400 = €24.000 x 65% = €15.600. In 2022 wordt de totale maandlast beschouwd als een lening, dus €24.000. Dit zorgt ervoor dat je minder hypotheek op je inkomen kunt krijgen.

Meer lenen onder de condities van NHG

De NHG-grens is gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijzen, dus moet de maximale lening met NHG weer omhoog. In 2022 kun je een hypotheek met NHG afsluiten tot een koopsom van €355.000. Je kunt dus een hogere hypotheek afsluiten met NHG als vangnet als het je in de toekomst financieel tegen gaat zitten. 

Laat je goed adviseren door een hypotheekadviseur. Heb jij hypotheekadvies nodig? Neem dan contact op met onze collega’s

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan