Diensten Rik Feijen 19 januari 2022

Verhoog de wifi-snelheid in huis

Het is frustrerend om een snelheidstest uit te voeren en te ontdekken dat je maar de helft van de internetsnelheden krijgt die worden geadverteerd voor het abonnement dat je hebt afgesloten nadat je gebruik had gemaakt van internet vergelijken. Gelukkig is het optimaliseren van je wifi-netwerk voor hogere snelheden geen rocket science. Het enige dat nodig is, is een basiskennis van hoe je netwerk werkt. In de meeste gevallen kun je je snelheden aanzienlijk verhogen voor weinig of geen extra geld. De onderstaande tips kunnen hier bijvoorbeeld voor zorgen! 

Update de firmware

Firmware is de software die op je router wordt uitgevoerd, het is een soort besturingssysteem. Net als bij OS-updates, maken firmware-updates kleine reparaties om de beveiliging en prestaties te verbeteren. Elke update leidt mogelijk niet tot merkbare veranderingen, maar door je firmware up-to-date te houden, wordt de gegevensbeveiliging gemaximaliseerd. Nieuwere, meer geavanceerde routers zouden informatie moeten hebben over hoe je je firmware kunt bijwerken via het netwerkbeheerderspaneel, zodat je met slechts een paar klikken op updates kunt controleren en upgraden. Voor oudere routers moet je mogelijk handmatig updates installeren door de website te controleren of een ZIP-bestand te downloaden. 

Verplaats de router

De fysieke plaats van de wifi-router speelt een grote rol bij de wifi-snelheid. Omdat het wifi-signaal bolvormig uitstraalt vanaf de antenne van je router, kun je het apparaat het beste in het midden van je huis plaatsen. Zelfs als het centraal plaatsen van de router geen optie is, is het belangrijk dat de router niet op de grond, in een kast, in een hoek of direct naast dikke solide barrières staat. Beton, baksteen en steen zijn allemaal erg moeilijk voor wifi-signalen om door te dringen. De ideale plaatsing voor een router is vaak in het midden van het plafond, maar verheven op een bureau of plank zou goed moeten werken.

Upgrade de router

Als je een oude router gebruikt, is de eenvoudigste oplossing soms om deze te vervangen door een nieuw model. High-end routers met beamforming, de mogelijkheid om het signaal naar specifieke apparaten te sturen, kunnen het signaal automatisch concentreren om problemen te omzeilen die mogelijk urenlang sleutelen in oudere routers vergen. Hoewel het nog niet algemeen vereist is, kan een investering in een geavanceerdere router je later misschien behoeden voor de aanschaf van een nieuwe laptop of smartphone die WiFi 6 ondersteunt, de nieuwste standaard voor draadloze verbindingen.  

Boost de routerantenne

Het uiterlijk van routers verschilt sterk van merk tot merk, maar het concept is altijd hetzelfde: een kastje met daarop één of meerdere antennes. De antenne is het uitzendpunt van je wifi-netwerk en stuurt het signaal in een bolvorm alle kanten op uit. De meeste moderne routers zijn compatibel met externe antennes die zijn ontworpen om het bereik van je wifi-netwerk te vergroten. Externe antennes zijn er in twee smaken: omnidirectioneel en directioneel. Hun signalen worden gemeten door dBi (decibel isotroop), waarbij hogere dBi overeenkomt met een grotere bereikversterking. Koop een van deze antennes om je wifi-snelheid in huis te verhogen.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan