Bart Pype 29 oktober 2020

Verhuizen met kinderen

Een verhuizing is een ingrijpende gebeurtenis voor een gezin. Niet alleen voor jou als ouder maar ook voor de kinderen. Kinderen zijn vaak erg gehecht aan het huis waarin ze wonen. Het effect van de verhuizing is erg afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Daarom zijn de timing van het vertellen over de verhuizing, de manier waarop je ze bij het proces betrekt en afscheid nemen van het oude huis belangrijk. Vandaag hebben we een aantal tips over verhuizen met kinderen voor je op een rijtje gezet.

1) Kinderen voorbereiden

Het moment waarop je jouw kinderen inlicht over de verhuisplannen is cruciaal. Afhankelijk van de leeftijd kun je bepalen hoe lang van tevoren je ze vertelt over de verhuizing. Verhuizen zal kleine kinderen niet zo veel zeggen, waardoor vroeg vertellen er misschien juist voor zorgt dat ze er tegenop gaan zien. Leg bijvoorbeeld aan de hand van een boekje uit wat verhuizen is en vertel vast over het nieuwe huis. Oudere kinderen kun je al langer van tevoren bij de verhuizing betrekken, zodat ze aan het idee kunnen wennen. Zorg er in ieder geval voor dat de plannen die je voorlegt concreet zijn en duidelijkheid bieden.

2) Inpakken

Door je kind een rol te geven in de verhuizing begrijpt hij of zij beter wat er gaat gebeuren. Afhankelijk van de leeftijd kun je een grotere of kleinere rol geven. Door ze bijvoorbeeld te betrekken bij het inpakken van hun eigen spullen wordt het ‘verhuizen’ voor hen iets tastbaarder. De kinderen hun favoriete speelgoed in laten pakken en zelf mee te nemen naar het huis zal hierbij helpen.

3) Nieuwe kamer inrichten

Verhuizen naar een huis waar alle ruimtes nog vreemd zijn kan spannend zijn voor een kind. Daarom is samen nadenken over een nieuwe kinderkamer of slaapkamer een goede manier om de kinderen zich thuis te laten voelen. Zo geef je de kinderen een positieve kant aan het verhuizen. Het samen kiezen van de kleuren op de muren en de de indeling van de kamer kan ervoor zorgen dat ze zich gaan verheugen op hun nieuwe plek.

4) Afscheid nemen

Natuurlijk is verhuizen niet alleen maar leuk, ook niet voor kinderen. Probeer ze daarom de ruimte te geven voor de negatieve gevoelens die erbij komen kijken. Dit kan bijvoorbeeld door gepland afscheid te nemen van de school en vriendjes. Door samen te praten over eventuele angsten waar het kind mee zit kun je ze voor ze wegnemen.

5) Op tijd een nieuwe school kiezen

Als jullie naar een nieuwe woonplaats verhuizen betekent dit waarschijnlijk ook een nieuwe school en eventueel kinderopvang. Het ontmoeten van nieuwe mensen kan spannend zijn voor kinderen. Door op tijd aan de slag te gaan met het zoeken van nieuwe scholen weet je zeker dat de aanmelding is afgehandeld en kun je de kinderen alvast een proefdag mee laten draaien op de nieuwe school. Zo kunnen ze de nieuwe omgeving en kinderen alvast leren kennen en wordt het minder eng.

Wil je zelf niet verhuizen? Neem dan een kijkje bij onze aanvullende diensten voor dé oplossing, of vraag het aan onze makelaars!

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan