Diensten Rik Feijen 11 augustus 2021

Verschil waardebepaling en taxatie

Heb je verhuisplannen en ben je ben je benieuwd naar wat een redelijke verkoopprijs voor je huidige woning zou kunnen zijn? Dan kom je tijdens je onderzoek waarschijnlijk steeds twee termen tegen: waardebepaling en taxatie. Vaak wordt het ook niet duidelijk wat nu eigenlijk het verschil is tussen een waardebepaling en een taxatie, omdat het resultaat vergelijkbaar is. Toch is er wel degelijk een verschil tussen beide begrippen. In dit artikel leggen we je zo duidelijk mogelijk uit wat de verschillen zijn en wanneer je kiest voor een taxatie of een waardebepaling.

 

Wat is een waardebepaling?

Als je al een koopwoning hebt en je bent van plan om een nieuw huis te gaan kopen dan wil je weten wat je huidige huis waard is zodat je een indicatie hebt voor de prijsklasse waarin je kunt gaan zoeken naar een nieuwe woning. Dat bedrag kun je vervolgens invoeren op websites als Funda of als richtlijn opgeven bij een makelaar. Je kunt dan meestal gratis door je makelaar een waardebepaling laten uitvoeren. De waardebepaling is een berekening die de makelaar maakt om de marktwaarde te kunnen bepalen van je woning. Dat doet de makelaar op basis van een inspectie van je woning en de omgeving. De bevindingen vergelijkt de makelaar vervolgens met andere woningen die vergelijkbaar zijn met jouw woning en net zijn verkocht. Op basis van deze gegevens stelt de makelaar een advies op voor de vraagprijs van je woning. Dit advies heet een waardebepaling.

 

Wat is een taxatie?

Ook bij een taxatie wordt de waarde bepaald van je huidige woning, wat de verwarring in de hand werkt tussen een waardebepaling en een taxatie. Een taxatie wordt uitgevoerd door een erkende taxateur. Tijdens de taxatie wordt er net als bij een waardebepaling een inspectie uitgevoerd van je woning, de omgeving en wordt er gekeken naar vergelijkbare net verkochte woningen. De bevindingen van de taxateur over de huidige marktwaarde en WOZ-waarde van de woning worden vastgelegd in een taxatierapport. 

Dit rapport heb je onder andere nodig wanneer je een hypotheek gaat afsluiten en wanneer je een verzekering wilt afsluiten voor je woning. Bij het verkopen van je woning is het een vereiste dat er taxatierapport is opgesteld. Een taxatierapport wordt ook gebruikt om te bepalen wat het vermogen van iemand is, bijvoorbeeld bij een echtscheiding of na een overlijden.

Voor het opstellen van een taxatierapport vragen taxateurs gemiddeld een bedrag tussen de € 450,- en € 500,-. Je kunt deze kosten overigens aftrekken van de inkomstenbelasting.

 

Wat is dan het verschil tussen een waardebepaling en een taxatie van je woning?

De reden waarom je wilt weten wat de marktwaarde van je woning is bepaald of je een waardebepaling of een taxatie nodig hebt. Het belangrijkste verschil is dat je aan een waardebepaling geen rechten kunt ontlenen, maar dat kan wel met een taxatierapport. Wil je dus de waarde weten van je woning voor officiële kwestie zoals de verkoop van je woning of het aanvragen van een hypotheek, dan heb je een taxatierapport nodig. Het taxatierapport wordt namelijk door de bank of een hypotheekverstrekker gebruikt als onderpand en daarom is het van belang dat je hiervoor een taxatierapport kunt overhandigen wat rechtsgeldig en gevalideerd is.

Als stelregel kun je aanhouden dat wanneer je alleen een indicatie wilt hebben van de waarde van je woning omdat je wilt gaan zoeken naar een nieuw huis je voorlopig meestal genoeg hebt aan een waardebepaling. Op het moment dat je je droomhuis hebt gevonden en je bod door de verkopende partij is geaccepteerd, dan is het tijd om een taxatie van je huidige woning aan te vragen. 

 

Wil je een waardebepaling of taxatie laten uitvoeren?

Voor een waardebepaling of taxatie in Eindhoven of omgeving kun je contact opnemen met Easie makelaars. Zij kunnen snel en gratis een waardebepaling voor je uitvoeren en hebben ook gekwalificeerde taxateurs in huis om een compleet taxatierapport voor je op te stellen. Wil je meer informatie over waardebepaling of taxatie van je woning, neem dan contact op met Easie makelaars.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan