Nieuws Rik Feijen 13 januari 2020

Voorlopig en definitief energielabel

Bij de overdracht van je huis ben je als verkoper verplicht het definitieve energielabel aan de koper te hebben overhandigd. Een energielabel laat zien wat de energieprestatie van het huis is. Er zijn zeven klassen: A is zeer zuinig en G is zeer onzuinig. Een beter energielabel kan een positieve invloed hebben op de verkoopwaarde van je woning.

Voorlopig energielabel

In januari en februari van 2015 heeft de overheid alle woningeigenaren een voorlopig energielabel gestuurd. Dit voorlopige energielabel was bedoeld om je een beeld te geven van de energieprestatie van je woning. Om het energielabel te bepalen zijn toen algemeen beschikbare gegevens gebruikt, zoals bouwjaar, woningtype en woonoppervlakte. Inmiddels zijn we vijf jaar verder en heb je misschien wel energiebesparende maatregelen getroffen. Daardoor zou jouw huis nu waarschijnlijk een beter energielabel krijgen. Jouw nieuwe maatregelen komen niet automatisch bij de overheid terecht. Daarom moet je ze zelf aangeven bij het aanvragen van een definitief energielabel. Weet je niet wat je huidige energielabel is? Kijk dan op Zoek je energielabel . Hier kun je ook zien of je energielabel voorlopig of definitief is.

Definitief energielabel

Ga je je huis verhuren of verkopen? Dan heb je een definitief energielabel nodig. Het voorlopige energielabel is slechts een indicatie. De koper moet bij de koop een juist inzicht krijgen in de energiezuinigheid en energieprestatie van de woning. Zo kan de koper verschillende woningen met elkaar vergelijken.

Er gelden een paar uitzonderingen voor definitieve energielabels. Zo hoeven monumentale panden, (studenten)kamers, en caravans en woonwagens kleiner dan 50m2geen energielabel te hebben.

Wat heb je nodig voor een definitief energielabel?

Via de website www.energielabelvoorwoningen.nl kun je jouw energiebesparende maatregelen doorgeven. Door in te loggen met je DigiD kun je je woningkenmerken aanpassen en bewijsstukken aanleveren. Dit kan bijvoorbeeld een foto, factuur of bouwkundig rapport zijn. Vervolgens wordt je wijziging op afstand door een erkend deskundige beoordeeld. Als deze deskundige akkoord geeft, ontvang je een definitief energielabel. Voor de aanvraag van een definitief energielabel ben je, afhankelijk van de deskundige, een paar tientjes kwijt.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan