HuizenmarktNvm Rik Feijen 14 april 2021

(Voorlopig) koopcontract ontbinden

Wanneer je een huis gekocht hebt, is er niets fijner dan dat je alles rond maakt. Echter zijn er altijd omstandigheden waardoor je de koop toch niet door kunt laten gaan. Het is daarom altijd goed om te weten dat je een voorlopig koopcontract kunt ontbinden. Een koopcontract ontbinden kan echter niet zomaar. Hiervoor zijn namelijk verschillende voorwaarden opgesteld. Alleen als er niet aan de voorwaarden voldaan kan worden, zal het contract onmiddellijk ontbonden worden. Ook heb je als koper drie dagen wettelijke bedenktijd. Deze bedenktijd kan altijd in het achterhoofd gehouden worden. Mocht er dus iets onverhoopt gebeuren, biedt dit jou enigszins zekerheid. Maar onder welke voorwaarden kan dit?

Het voorlopig koopcontract ontbinden met voorwaarden

Een voorlopig koopcontract is opgesteld om zekerheid te bieden bij zowel de koper als de verkoper van een woning. Hierin staan namelijk alle afspraken die zijn gemaakt tussen de partijen. De ontbindende voorwaarden worden daarom altijd eerst opgesteld. Dit zijn bepaalde voorwaarden waaraan voldaan moet worden voordat de koop door kan gaan. Denk daarbij aan het rondkrijgen van de hypotheek, de uitslag van de bouwtechnische keuring en de oplevering van de woning. Zowel de koper als de verkoper denken daarom goed na over de wensen. Wanneer een van deze voorwaarden niet voltooid kan worden, zal de koop niet door kunnen gaan en moet het contract ontbonden worden. Het is daarom verstandig om altijd goed na te denken over de afspraken die je wilt maken en je te laten adviseren door een makelaar.

De financiering van de woning rond krijgen

Als verkoper kun je het voorlopig koopcontract ontbinden als de koper niet aan een van de voorwaarden kan voldoen. Denk aan de hypotheek. Je wilt wel zeker zijn dat je het geld in handen krijgt. Daarom is de hypotheek een belangrijke factor. Afhankelijk van de hoogte van de financiering kan namelijk bepaald worden of de koper in staat is het bedrag te betalen en een eventuele verbouwing door te kunnen zetten. Je kunt als koper er dan vanuit gaan dat jouw woning op de juiste manier verkocht wordt. Zorg dat je ook al een nieuw plan op tafel hebt liggen voor wanneer de koop niet door kan gaan. Zo zorg je er namelijk voor dat er opnieuw naar potentiële kopers gezocht kan worden. Bereid je daarom voor op beide scenario’s om teleurstellingen te voorkomen.

De mankementen boven tafel krijgen

Het voorlopig koopcontract ontbinden kan ook op basis van de bouwtechnische keuring. Deze keuring kan door de koper uitgevoerd worden om te zien wat de kosten voor de verbouwing gaan zijn. Er kunnen namelijk altijd mankementen in het huis zijn. Deze brengen kosten met zich mee. Wanneer de kosten niet zo hoog oplopen, is er eigenlijk geen reden om het contract te ontbinden. Echter kan het ook zijn dat deze kosten onacceptabel hoog zijn. Vooral wanneer dit niet vermeld is, zal het een reden voor de koper zijn om de koop niet door te laten gaan. Het is daarom verstandig om van beide kanten een keuring uit te laten voeren, zodat iedereen weet wat het toekomstbeeld van de woning gaat zijn.

Extra voorwaarden stellen in het contract

Voor zowel de koper als de verkoper kan het ook goed zijn om alle wensen duidelijk op papier te krijgen. Hierbij gaat het dus niet alleen meer om de hypotheek of een keuring, maar ook om andere zaken. Zo kan de koper bijvoorbeeld als voorwaarde stellen dat iets op voorhand gerepareerd moet zijn voordat de koop door kan gaan. De verkoper staat dan ook voor een nieuwe taak. Nadat deze reparaties uitgevoerd zijn, kun je als koper doorgaan met de koop. Deze voorwaarde wordt met de andere voorwaarden in het document opgenomen door de makelaar en zal in de koopakte te zien zijn. Als beide handtekeningen eronder staan, weten de koper en verkoper ook wat de rechten en plichten gaan zijn.

De bedenktijd bij de koopakte

Hoewel het lijkt alsof je na het tekenen van het contract aan de koop vastzit, kun je het voorlopig koopcontract ontbinden. Er is namelijk een wettelijke bedenktijd voor de koper. Deze is drie dagen. Binnen deze drie dagen kan de koper dus nog terugkomen op de beslissing. Dit kan voor de verkoper wederom een spannende tijd zijn. Je hebt immers het bod al geaccepteerd en de documenten liggen bij de notaris. Pas wanneer deze bedenktijd voorbij is, zal de koop daadwerkelijk rond gemaakt worden.  Je wordt hier als verkoper van op de hoogte gesteld en kunt daarna de laatste zaken rond maken met de makelaar en de notaris.

Met het beste advies (ver)kopen

Een voorlopig koopcontract ontbinden kan dus niet zomaar. Er moeten wel redenen voor zijn. Alleen tijdens de bedenktijd kan de koper zonder opgaaf van reden van de koop afzien. Voor de rest zullen de ontbindende voorwaarden een grote rol gaan spelen. De ontbinding komt daarom ook lang niet altijd voor, zolang de koper maar een goede makelaar in dienst heeft genomen die ook de beste adviezen geeft. Beide partijen hebben zo voldoende zekerheid en uiteindelijk kan de levering plaatsing aan vinden van de woning. Als verkoper kun je dan gaan genieten van jouw nieuwe woning, terwijl je als koper kunt beginnen met de verbouwing van de woning die je net aangeschaft hebt.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan