Bart Pype 28 mei 2020

Vragen die je moet stellen tijdens een bezichtiging

Heb je een woning gevonden waar je enthousiast over bent en heb je een bezichtiging gepland? Heel spannend en leuk natuurlijk, maar het is belangrijk om de roze bril ook even af te zetten en kritisch te zijn. Aan wie kun je deze vragen nou beter stellen dan aan de verkoper? De verkoper kent het huis namelijk het allerbeste. Door de juiste vragen te stellen kun je een beter beeld vormen van de woning en verkrijg je informatie die later van pas kan komen. Welke vragen je dan moet stellen? Wij hebben een lijstje van 10 belangrijke vragen opgesteld.

1. Hoe lang staat het huis te koop?

Uit de periode dat het huis te koop staat kun je afleiden hoe populair de woning is. Staat het huis al langer te koop? Dan kun je hierop inspelen met de prijs. De verkopers zullen dan eerder akkoord gaan met een lager bod. Je kunt dan beginnen met een lager openingsbod.

2. Heeft de verkoper al een andere woning gevonden en zo ja, wanneer gaan zij verhuizen?

Een belangrijke vraag omdat dit jou een indicatie geeft van hoe snel jij er in zou kunnen trekken. Zo kun je zelf al een beetje vooruit plannen. Heeft de verkoper al een nieuwe woning? Dan is de kans groot dat ze sneller van de woning af willen. Ook iets om mee te nemen in de onderhandelingen.

3. Is er al een bod uitgebracht door andere geïnteresseerden?

Als je overweegt een bod uit te brengen is het wel zo fijn om te weten hoe het staat met de concurrentie. Vraag dus bij de makelaar er meerdere kijkers zijn geweest en of er een bod is uitgebracht. Zo weet jij of je eventueel snel moet handelen.

4. Hoe lang heeft de verkoper in het huis gewoond?

Hoe lang de verkoper en voorgaande bewoners in het huis hebben gewoond geeft een goede indicatie van de bewoonbaarheid van de woning en/of de buurt. Als blijkt dat de vorige bewoners allemaal snel achter elkaar zijn verhuisd, kan dit betekenen dat er ergens iets niet goed zit met het huis zelf of de buurt. Probeer daarom te achterhalen waarom dit zo is.

5. Waarom staat de woning te koop?

Misschien klinkt dit als een persoonlijke vraag om te stellen aan de verkoper, maar het is wel een belangrijke. Je wilt namelijk wel weten wat voor vlees je in de kuip hebt. Als de verkoper verhuisd vanwege een nieuwe baan aan de andere kant van het land is dat natuurlijk iets anders dan problemen met de buren of gebreken aan het huis.

6. Hoe is het is het om deze buurt te wonen?

Als je niet bekend bent met de buurt waarin het huis staat wil je natuurlijk weten hoe het is. Wat is er zo fijn aan de buurt en wat zijn eventuele minpunten? Uiteraard is dit een persoonlijke mening, dus vraag altijd naar het waarom zodat je zelf kunt bepalen hoe belangrijk jij dat vindt.

7. Hoe is het met het onderhoud van de woning?

Voordat je een huis koopt is het verstandig om te achterhalen of je je veel gedoe en kosten voor het onderhoud op de hals haalt. Wat is er wel en niet recentelijk aangepakt? En zijn er zaken die binnenkort aan onderhoud toe zijn? Hoe staat het met de cv-ketel en de isolatie? Als jou iets opvalt tijdens de bezichtiging stel hier dan meteen een vraag over aan de verkoper. Bij twijfel aan de bouwkundige staat of als het een oudere woning is, vraag dan een bouwkundige keuring aan. 

8. Wat zijn de maandlasten voor gas, water en licht?

Om alvast een goede indicatie van je maandlasten te krijgen kun je informeren naar de maandelijkse kosten van het gas, water en licht. Ook kun je bij de verkoper informeren naar het energielabel.

9. Zijn er spullen die je over kunt nemen van de verkoper?

In principe koop je de woning zonder roerende zaken, maar als de verkoper bepaalde dingen zou willen achterlaten voor de volgende bewoner heeft de makelaar hier een lijst van. Op deze lijst kun je kijken of er zaken zijn die je zou willen overnemen. Deze kun je meenemen in de onderhandelingen.

10. Als je een appartement wilt kopen: wat is er op dit moment gaande in de Vereniging van Eigenaren?

Als je een appartement op het oog hebt is het belangrijk om te informeren naar de Vereniging van Eigenaren. Welke zaken spelen er op dit moment en staan er grote kosten op de planning? Eventueel kun je ook de notulen opvragen.

Heb jij binnenkort een bezichtiging op de planning staan? Bereid je dan goed voor en lees hier meer over het bieden op een huis!

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan