Verbouwing Rik 15 december 2022

Waar moet je op letten bij de aankoop van een koelkast

Wanneer je plannen hebt om de keuken te verbouwen, komt er behoorlijk wat op je af. Wat is de beste indeling van de keuken? Waar komen de apparaten te staan? En wat voor materiaal wil ik gebruiken voor de keuken? Maar ook de keuze van een koelkast moet je niet te licht nemen. Het is namelijk misschien wel het belangrijkste apparaat in jouw keuken. Je gebruikt het eigenlijk 24/7 en het is daarom belangrijk dat hij goed functioneert en aan al jouw wensen voldoet. Maar waar moet je nu precies op letten wanneer je een nieuwe koelkast gaat aanschaffen? In dit artikel zetten wij alle belangrijke info voor jou op een rij.

Welke soorten koelkasten zijn er?

Het allereerste wat je voor jezelf moet bepalen is welke soort koelkast wil ik graag? En voor welke koelkast heb ik ruimte in mijn nieuwe woning of keuken? Koelkasten vergelijken is altijd aan te raden! Er zijn 5 verschillende soorten koelkasten:

 • De koel-vriescombinatie. Dit type koelkast is het meest populair in Nederland. Deze koelkast bestaat namelijk uit een combinatie van een koelkast en vriezer. Hierbij zit het vriesgedeelte meestal onderin en het koelgedeelte boven in. Beide gedeeltes kun je met een aparte deur openmaken.

 • De dubbeldeurs koelkast. Bij een dubbeldeurs koelkast zit het vriesgedeelte juist boven het koelgedeelte. Het verschil met een koel-vriescombinatie is dat je bij deze koelkast een kleiner vriesgedeelte hebt, en dat ze vaak wat simpeler zijn. De prijs ligt dan ook iets lager dan bij een koel-vriescombinatie.

 • Het tafelmodel. Dit zijn koelkasten met een maximum hoogte van 1 meter. Ze zijn ideaal voor kleine keukens en zijn meestal vrij simpel qua uitvoering. Sommige tafelmodellen hebben ook nog een vriesvak.

 • Side by side koelkast. Deze koelkasten worden ook wel Amerikaanse koelkasten genoemd. Het zijn extra bede koelkasten waarbij het koel en vriesgedeelte meestal naast elkaar zitten. Elk deel heeft zijn eigen deur. Het zijn de grootste koelkasten en ze hebben vaak extra snufjes zoals een ijsblokjesmaker of een watertap. Door de grootte en functies is hij vaak niet echt energiezuinig.

 • Barmodel. Dit model wordt eigenlijk vrij weinig verkocht. Het is dan ook niet echt geschikt voor in de keuken. Deze modellen zijn erg klein en worden voornamelijk gebruikt als minibar in een hotelkamer.

Daarnaast is het belangrijk om te bedenken of jij graag een inbouwkoelkast, of een losstaande koelkast wil hebben. Een liebherr inbouw koelkast is een van de beste op de markt.

Wat is de gemiddelde levensduur van een koelkast?

De aanschaf van een goede koelkast is vaak best een investering. Maar hoelang kun je nu precies met zo’n apparaat doen? Dat hangt een beetje af van het model dat je kiest. Wanneer je een basismodel aanschaft kun je er vaak zo’n 7 jaar meedoen. Kies jij een duurder en luxer model? Dan verdubbelt de levensduur van het apparaat. Hoewel het dus misschien een stuk duurder in aanschaf is, kun je er ook dubbel zo lang mee doen. Goedkoop is dus toch vaak duurkoop.

Tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een koelkast
Wanneer je de keuze gaat maken voor een koelkast moet je op een aantal zaken letten:

 • De maat van de koelkast. Uit hoeveel personen bestaat jouw huishouden? Doe jij wekelijkse of dagelijkse boodschappen? Bedenk je goed hoeveel plek je nu eigenlijk nodig hebt in de koelkast. Een grote Amerikaanse koelkast is misschien een tikkeltje overdreven als je alleen bent. Een grote koelkast verbruikt namelijk ook veel energie. Zeker in deze tijden, niet goedkoop.  

 • Let op het vriesgedeelte. Vries jij regelmatig maaltijden in? Of kook je altijd vers? Een vriezer bepaald voor een groot gedeelte het energieverbruik omdat het apparaat harder moet werken om te vriezen.

 • Check het energielabel en het energieverbruik. Het meest zuinige energielabel is A en het minst zuinige energielabel is G.

 • Bedenk je goed welke extra technieken jij wil hebben bij jouw koelkast. Drink jij graag lekker koud water? Dan is een watertap aan te raden. Gebruik jij zulke snufjes niet? Laat je dan ook niks aanpraten.

 • Let op de klimaatklasse. Een klimaatklasse geeft aan bij welke minimum- en maximumtemperatuur een koelkast nog functioneert. Zeker wanneer de koelkast niet in de keuken komt te staan, maar bijvoorbeeld in de garage is het belangrijk om hierop te letten.

 • Check of een koelkast de optie No Frost heeft. Wanneer je koelkast deze optie heeft, dan hoef je het vriesgedeelte namelijk niet meer zelf te ontdooien. Heeft de koelkast deze optie niet? Dan moet je het vriesgedeelte regelmatig ontdooien om de werking van de koelkast optimaal te houden.

Wanneer jij de keuken gaat verbouwen, gaat verhuizen, verbouwen of bouwen. Kun je met deze tips vast en zeker de juiste beslissing maken voor jouw nieuwe koelkast.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan