Huizenmarkt Rik Feijen 26 april 2021

Waar op letten bij bezichtiging van een huis?

Het is zover. Je hebt een woning gevonden die bij jouw wensen aansluit en je wilt een bezichtiging inplannen. Nadat je contact opgenomen hebt met de makelaar en de bezichtiging ingepland is, is het tijd om je goed voor te bereiden. Je wilt er immers voor kunnen zorgen dat je geen verkeerde aankoop doet en ook een bod naar waarde door kunt geven. Weten waar je op moet letten tijdens een bezichtiging is daarom belangrijk. Maar welke punten moeten er sowieso meegenomen worden in de beslissing? Lees snel verder en ontdek wat er allemaal bij komt kijken en hoe je niet in de valkuilen van de bezichtigingen kunt trappen.

Voorbereiden op de bezichtiging van het huis

Voor de bezichtiging van een huis moet je een goede voorbereiding treffen. Zo ga je voor jezelf eerst bepalen waar jouw nieuwe woning allemaal aan moet voldoen. Hiervan kun je een lijstje maken. Tijdens de bezichtiging kun je dan bekijken of het huis aan deze wensen voldoet. Er zijn hiervoor veel verschillende checklists te vinden, maar je kunt deze ook zelf opstellen. Daarbij is het goed om iemand mee te nemen naar de bezichtiging. Dit kan een aankoopmakelaar zijn, maar ook jouw familie of partner. Zo weet je zeker dat er niets over het hoofd wordt gezien. Wat de een ziet, ziet de ander namelijk niet en andersom.

Het gevoel van thuiskomen krijgen

Vanaf het moment dat de bezichtiging van het huis plaatsvindt, moet je jouw ogen goed openhouden. De eerste indruk is bijvoorbeeld al belangrijk. Welk gevoel krijg je bij binnenkomst? Als je vanaf het eerste ogenblik al twijfels hebt, is het vaak niet verstandig om tot een koop over te gaan. Als je jezelf direct thuis voelt, dan is het goed om verder te kijken. De verkoper probeert jou dit gevoel ook te geven door bijvoorbeeld bloemen op tafel te zetten. Wanneer je eenmaal binnen bent, is het taak om je niet af te laten leiden door wat je allemaal ziet, maar ook op eventuele gebreken te focussen. Denk aan scheuren en schimmels. Het is daarom belangrijk om overdag een bezichtiging in te plannen, zodat je deze ook kunt zien.

Zelf rondkijken in de woning

Bij een bezichtiging van het huis kan de verkoopmakelaar vaak een rondleiding geven. Met deze rondleiding ga je vaak snel door de woning heen en zie je al gauw iets over het hoofd. Het is daarom goed om zelf op je gemak rond te lopen in het huis, zodat je ook echt naar alles kunt kijken. Ook kun je aan de hand van de dingen die jou opvallen veel vragen aan de verkoopmakelaar. Ondanks dat het in eerste instantie voornamelijk om de woning zelf gaat, is het ook aan te raden om bij de kruipruimte of op zolder te kijken. Deze plekken worden door een makelaar vaak overgeslagen, maar kunnen wel gebreken vertonen. Deze moeten jou ook opvallen.

De indeling en aanwezige apparaten

Kijk dan ook goed naar de indeling van de woning. Je hebt bepaalde ideeën voor jouw woning en de indeling moet hier wel bij passen. Soms kun je bijvoorbeeld bekijken of er nog een muur uitgebroken moet worden om aan de wensen te voldoen. Je wilt dan wel weten of het hele huis niet in gaat storten. Tevens moet je kijken naar de aanwezige apparaten in de woning. Ook deze kunnen gedateerd zijn en extra kosten met zich meebrengen. Deze kosten moet je goed voor ogen hebben. Je kunt dit ook navragen aan de verkoopmakelaar. Houd er dan wel rekening mee dat de makelaar in dienst van de verkoper opereert. Je zult door de mooie praatjes heen moeten kijken.

Letten op de details bij de woning

Bij de bezichtiging van een huis is het ook goed om naar de details te kijken. Dit doe je pas wanneer je de woning rond bent geweest. De tweede ronde moeten de details op gaan vallen, zoals de afwerkingen bij de deuren en ramen. Scheuren en vochtplekken zullen dan ook direct op gaan vallen. Wanneer jou iets opvalt, is het goed om de oorzaak van deze gebreken aan de makelaar te vragen. Deze hoort jou hier meer over te kunnen vertellen. Kan dit niet, dan weet je dat er veel verzwegen is. Vragen hoe de fundering is, is ook een belangrijk punt. Dit is vaak niet met het blote oog te zien, maar ook hier moet de makelaar meer over weten. Bij interesse zou je kunnen kiezen voor een bouwtechnische keuring.

De buitenkant bekijken

De bezichtiging van de woning kan ook niet zonder de buitenkant te bekijken. Hierbij let je niet alleen op scheuren in de muren, maar ook het materiaal waarvan kozijnen zijn gemaakt en de staat van de materialen. Een verzorgde tuin of een dakterras kunnen ook belangrijke factoren zijn om voor een woning te kiezen. Zit je veel in de zon? Dan is de ligging van de tuin belangrijk. Je kunt dan ook gelijk kijken hoeveel de buren kunnen zien. Daarbij speelt overlast ook een bepaalde rol. Je wilt in rust kunnen genieten. Voor overlast zou je ook bij de buren aan kunnen bellen en vragen hoe zijn het vinden in de wijk. En het belangrijkste: maak altijd foto’s van de woning.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan