Bart Pype 14 augustus 2020

Waarom bezichtigen met een aankoopmakelaar?

Heb je een huis op het oog en een bezichtiging gepland? Dan heb je de keuze om met of zonder aankoopmakelaar te gaan. Een aankoopmakelaar inschakelen is niet verplicht maar heeft wel een aantal voordelen. De makelaar weet bijvoorbeeld precies welke vragen je moet stellen, waar je op moet letten en nog een aantal nuttige zaken waar je zelf niet meteen aan denkt. Lees hieronder meer over de voordelen van bezichtigen met een aankoopmakelaar.

1) Goede voorbereiding

Met een aankoopmakelaar ga je goed voorbereid naar de bezichtiging. Samen bespreken jullie het huis waarin je geïnteresseerd bent zodat de makelaar alvast kan kijken of er zaken zijn die aandacht nodig hebben. Hierdoor weet je beter wat je kunt verwachten en waar je tijdens de bezichtiging aandacht voor moet hebben.

2) Onderzoeksplicht

Tijdens de bezichtiging heb jij een onderzoeksplicht. Dit betekent dat jij als potentieel koper de staat van de woning moet onderzoeken. Door een aankoopmakelaar in te schakelen kun je deze plicht overlaten aan een deskundige die precies weet waar hij naar moet vragen en op moet letten.

3) Kennis van de markt

Een aankoopmakelaar weet precies wat er op de huidige woningmarkt speelt. Hierdoor weet hij of zij ook wat er speelt bij andere vergelijkbare huizen in de buurt. Zo kun je vergelijken en een betere keuze maken. Daarnaast kan de makelaar onderzoek voor je doen naar de bestemmingsplannen van de wijk en andere relevante zaken over het huis. Dit bespaart jou veel tijd.

4) Bouwkundige zaken

De aankoopmakelaar is geen bouwkundige, maar heeft wel meer zicht op de bouwkundige staat van de woning dan jij. Dit kan jou flink wat tijd of vervelende verrassingen besparen. Zo kun je er al tijdens de bezichtiging achter komen dat er bijvoorbeeld rotte plekken in het houtwerk zitten. De makelaar kan je advies geven over het laten onderzoeken van de bouwkundige gebreken. Ook met eventuele vragen over de mogelijkheden van eventuele aanpassingen aan het huis kun je bij de makelaar goed terecht.

5) Neutrale blik

Misschien denk jij jouw droomhuis te hebben gevonden. Je ziet het al helemaal zitten en kijkt daardoor met een minder kritische blik naar het huis. Een aankoopmakelaar is niet emotioneel betrokken bij het aankoopproces en werpt een neutrale blik op het huis. Hierdoor voorkom je dat je belangrijke zaken over het hoofd ziet en mogelijk een miskoop doet.

De aankoopmakelaar meenemen naar de bezichtiging betekent dus dat je zekerder kunt zijn van je zaak. Als leek ben je waarschijnlijk niet dagelijks bezig met makelaardij, daarom is het prettig als een deskundige je kan wijzen op bepaalde zaken om rekening mee te houden. Ben jij op zoek naar een aankoopmakelaar? Neem dan contact met ons op!

TERUG NAAR KENNISBANK

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan