HuizenmarktVerbouwing Elise Hees 11 april 2022

Waarom kiezen voor een bouwkundige keuring?

Heb jij je droomwoning gevonden? Dan kan het soms best lastig zijn om deze zonder een ‘roze bril’ te beoordelen. Het is daarom verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren, zeker bij oudere woningen. Een bouwkundig expert kan mogelijke gebreken opsporen die op het eerste oog niet zichtbaar zijn. Maar wat is het belang van de bouwkundige keuring?

Een huis kan er perfect uitzien op een eerste oogopslag. Echter zijn er veel onderdelen die je niet kunt zien, maar die wel essentieel zijn bij het kopen van een huis. Een bouwkundige keuring geeft jou inzicht in de bouwkundige staat van de woning, de gebreken die zich op korte of (middel)lange termijn zullen indienen en de kosten die daaruit zullen voortvloeien. Je wilt natuurlijk niet vlak na de aankoop van jouw droompaleis gelijk tienduizenden euro’s moeten investeren, omdat er bouwkundige zaken niet op orde zijn.

De gebreken moeten door de verkoper gemeld worden en de koper heeft een onderzoeksplicht

De verkoper moet de potentiële kopers, via de makelaar, op de hoogte stellen van de gebreken aan het huis. De potentiële kopers hebben de opdracht om te onderzoeken hoe de staat van het huis is.

Wat houdt een bouwkundige keuring in?

Een bouwtechnisch inspecteur zoekt uit hoe de bouwkundige staat van het huis is. Er worden geen muren en vloeren opengebroken, maar er wordt globaal gekeken hoe goed of slecht het gesteld is met het huis. Er wordt gekeken welke investeringen er gedaan moeten worden om het huis in een goede staat te krijgen.

Niet alleen voor oude huizen is de keuring aan te raden

Een bouwkundige keuring is ook aan te raden voor nieuwere huizen. Woningen van een paar jaar oud kunnen ook gebreken hebben waar je liever van op de hoogte bent, voordat de aankoop definitief is. Voor oudere huizen is het laten keuren noodzakelijker.

Een bouwkundige keuring is een standaard ontbindende voorwaarde

De bouwkundige keuring wordt tegenwoordig standaard opgenomen in een koopovereenkomst. De kopers en verkopers kunnen wel onderling overleggen of deze ontbindende voorwaarde ook wordt gehanteerd. Het is dus mogelijk om af te zien van deze ontbindende voorwaarde. Als deze wel geldt, kunnen de kopers nog onder de koop uit, tot aan een vooraf afgesproken datum, als er te hoge herstelkosten blijken te zijn.

Wat kost een bouwkundige keuring?

De kopers van het huis dragen meestal de kosten. De kosten verschillen per bouwkundige en zijn ook afhankelijk van waar de woning is gevestigd. Er zijn goedkopere en duurdere regio’s. De kosten liggen ongeveer tussen €350 en €450. Voor grote huizen kunnen de kosten nog hoger uitvallen.

Wil jij een bouwkundige keuring laten uitvoeren? Bel of mail ons voor meer informatie of neem contact op via deze pagina.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan