Huizenmarkt Rik Feijen 28 april 2021

Wat betekent verkocht onder voorbehoud?

Een woning kan op veel verschillende manieren verkocht worden. Echter is het dan niet direct dat de woning ook echt van de markt verdwijnt. Er zijn altijd omstandigheden waardoor de verkoop onverwachts toch niet door kan gaan. Je zult daarom ook bij woningen ‘verkocht onder voorbehoud’ tegenkomen. Hoewel het voor de verkoper betekent dat vrijwel alles al rond is, kan het voor potentiële kopers ook een teken zijn dat er nog kans is om het droomhuis in handen te krijgen. Het is daarom goed om te bekijken wat het nou echt betekent en wat het voor iedere partij in gaat houden. Lees daarom snel verder.

Verkoop onder voorbehoud is afwachten

Verkocht onder voorbehoud. Het staat vaak op de website van een makelaar, waardoor je naar een andere woning op zoek gaat. Echter is dit niet altijd nodig. Het kan namelijk veel verschillende dingen inhouden en in sommige gevallen is het daarom verstandig om de moed nog niet op te geven. Verkocht onder voorbehoud kan namelijk betekenen dat de verkoper nog in afwachting is van bepaalde zaken die geregeld moeten worden vanuit de koper. Zo moet de financiering bijvoorbeeld rondkomen. De hypotheek moet verstrekt worden en hiervoor moeten de financiële gegevens van de koper goedgekeurd worden.

De hypotheek moet verstrekt worden

De koper moet de afwijzing van de geldverstrekker overleggen wanneer er een ontbinding plaats moet vinden. Verkoop onder voorbehoud kan namelijk niet zomaar worden ontbonden, maar er moet wel bewijs zijn. In sommige gevallen kan ook afgesproken worden dat er twee afwijzingen overlegd worden. Hiervoor wordt 6 tot 8 weken gegeven. De afgesproken duur wordt ook altijd opgeschreven in het koopcontract. Als verkoper is dit een zenuwslopende tijd. Je kunt namelijk alleen maar afwachten en hopen dat de hypotheek goedgekeurd wordt bij de koper. Pas daarna is het een fles champagne opentrekken.

De bouwtechnische keuring als doorslaggevende factor

Er zijn ook nog andere ontbindende voorwaarden opgenomen in de koopakte. Zo kan er bijvoorbeeld ook in opgenomen worden dat de koper pas akkoord gaat als de resultaten van de bouwtechnische keuring. Als de kosten van de direct noodzakelijke herstelwerkzaamheden aan de woning, door bijvoorbeeld gebreken en achterstallig onderhoud, er hoog oplopen, dan kan de koper er namelijk vanaf zien om met de koop door te gaan. Hiervoor moet wel op voorhand al een bedrag opgeschreven worden van de gebreken. Doe je dit niet, dan staat de koper nog beter in zijn recht. Voor beide partijen is het echter wel een houvast en de keuring helpt om alles goed boven tafel te krijgen voor de verkoop.

De bedenktijd van de koper

Nog voordat er naar de ontbindende voorwaarden wordt gekeken, kan het koopcontract ondertekend worden. De koper en verkoper zetten de handtekening hieronder en er kan een levering plaats gaan vinden. Ondanks dat beide partijen getekend hebben, is er vanuit de koper nog drie dagen bedenktijd. Deze bedenktijd mag de koper gebruiken om er nog eens goed over na te denken en ervoor te zorgen dat er geen verkeerde keuze gemaakt wordt. De koper kan dan zonder opgaaf van reden van de koop afzien. Zodra de bedenktijd verstreken is, is de koper gebonden aan het contract. Van hieruit worden de ontbindende voorwaarden erbij gepakt en kan het alsnog spannend worden.

Extra wensen opgesteld voor voorbehoud

Verkoop onder voorbehoud kan dus veel verschillende zaken inhouden en de factoren zijn eindeloos. Doordat er meer dan alleen de hypotheek en de bouwtechnische keuring is, moet je ook gaan kijken naar verschillende wensen die van beide kanten benoemd worden. Als verkoper kun je namelijk ook wensen hebben. Echter is het voornamelijk de koper die enkele wensen door kan geven van de woning. Wanneer er bijvoorbeeld veel gebreken te vinden zijn, kan de koper erom vragen om bepaalde zaken al op te lossen. Hierbij gaat het niet om kleine zaken, maar voornamelijk om de grootste reparaties. Ook als verkoper moet je soms aan deze wensen gaan voldoen om jouw woning verkocht te krijgen.

Een spannende tijd tegemoet gaan

Verkoop onder voorbehoud kan een spannende tijd zijn en voor de verkoper wordt het geduld ook op de proef gesteld. Doordat het koopcontract ondertekend is, wil je immers het liefst een fles champagne opentrekken om het te vieren. Echter kun je het pas echt gaan vieren wanneer de ontbindende voorwaarden ook allemaal afgerond zijn. Doordat dit soms nog twee maanden kan gaan duren, zul je veel geduld moeten hebben. Wanneer echter het verlossende telefoontje komt, is het een reden om een feest te geven en te gaan bepalen wat je met jouw nieuwe woning wilt gaan doen. Hier heb je immers ongetwijfeld ook veel verschillende ideeën over.

Contact onderhouden met de makelaar

Je kunt bij een makelaar altijd navraag doen over verkoop onder voorbehoud. De makelaar kan jou namelijk altijd adviezen geven om een spoedige verkoop te realiseren. Daarbij krijg je met veel juridische zaken hulp. Uiteindelijk kan het jou helpen om ook na te denken over de opties en de mogelijke voorwaarden die jij gaat stellen aan de verkoop. Zorg er daarom voor dat je regelmatig contact houdt met de verkoopmakelaar, zodat je ook weet wat de voortgang van het gehele proces gaat zijn. Je staat hierdoor niet meer voor verrassingen en weet waar je aan toe bent.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan