DienstenNvm Rik Feijen 2 juli 2021

Wat doet een makelaar?

Ben je van plan om jouw huis te verkopen en op zoek te gaan naar een nieuwe woning? Dan kun je het beste de hulp van een makelaar inschakelen. Deze kan jou namelijk met heel veel verschillende dingen helpen. Dit realiseer je jezelf vaak niet, maar het kan jou alleen maar voordelen opleveren. Want wat doet een makelaar precies? Dit is een vraag die eerst beantwoord moet worden voordat je een professional in gaat schakelen. Lees daarom snel verder en ontdek wat jij er allemaal van kunt verwachten. 

Wat een makelaar doet voor jouw koop of verkoop

Een makelaar hoeft niet altijd ingeschakeld te worden. Het is namelijk geen verplichting voor wanneer je een huis wilt kopen of verkopen. Je bepaalt daarom altijd eerst of je de hulp nodig gaat hebben of dat je het allemaal alleen aan zou kunnen. Een makelaar kan jou ook altijd bij verschillende processen helpen. Ook hierbij heb je alles zelf in de hand. Of je nou slechts voor enkele delen van het proces hulp nodig hebt of juist alles uit handen wilt geven: het kan allemaal wanneer je naar de juiste persoon gaat kijken. Het is daarom verstandig om eerst voor jezelf alles op een rijtje te zetten, zodat je ook weet wat je kunt verwachten. 

Diverse werkzaamheden bij iedere makelaar

Wat een makelaar doet is heel divers. Een makelaar kan jou namelijk de juiste begeleiding bieden bij het zoeken, vinden, verkopen en kopen van een woning. Hiervoor zijn verschillende prijsklassen terug te vinden. Je kunt namelijk bij een fysieke makelaar gaan kijken, waarbij je andere prijzen tegenkomt dan bijvoorbeeld bij een NVM makelaar. Deze internetmakelaar hanteert namelijk pakketprijzen, terwijl een fysieke makelaar werkt op basis van een vergoeding naar aanleiding van het verkoopbedrag. Hierdoor wisselen deze bedragen dus ook aanzienlijk ten opzichte van een internetmakelaar. 

Meer dan je in eerste instantie gedacht hebt

De begeleiding die de makelaar jou kan bieden is heel divers. Bij de begeleiding zul je namelijk in eerste instantie denken aan het plannen van een bezichtiging of het opstellen van de documenten, maar er is veel meer. Zo kan de makelaar bijvoorbeeld helpen met het bepalen van de prijs waarvoor je het huis gaat kopen of verkopen. Ook zal deze persoon de regels uitleggen die voor kopers en verkopers gelden en meekijken hoe en wanneer het huis opgeleverd of gekregen wordt. Je krijgt hierdoor een veel completer beeld van de mogelijkheden en opties die je hebt. Ook weet je precies wat jouw rechten en plichten zijn, waardoor er juridisch niets meer fout kan gaan. Uiteraard kunnen ook de onderhandelingen geregeld worden. 

De voordelen van een verkoopmakelaar

Als je gaat kijken naar wat een makelaar doet, ga je ook de voordelen van de makelaar ontdekken. Zo weet een makelaar bijvoorbeeld sneller welke woningen er te koop komen te staan. Jij ziet het namelijk pas als je op de website van een makelaar gaat kijken of wanneer je een bord in de tuin ziet staan. De makelaar kan daarom wellicht al enkele woningen aanbieden die nog niet opgenomen zijn op de website. Ook regelt de makelaar veel voor jou. De onderhandelingen en het opstellen van contracten worden uit handen genomen. Doordat er veel kennis is, zal deze makelaar zich ook niet laten leiden door de emoties die bij een koop of verkoop een grote rol kunnen spelen. Het wordt hierdoor realistischer. 

De vergoedingen als nadeel

Ondanks dat er veel voordelen zijn, moet je wel rekening houden met enkele nadelen. Zoals al eerder gezegd, wordt er een bepaalde vergoeding gerekend voor de werkzaamheden. Dit heet bij een makelaar een courtage. Wanneer je jouw woning voor een groot bedrag verkoopt, lopen deze bedragen erg op. Een optie om deze kosten te drukken, is door een internetmakelaar aan te schaffen. Deze werken op basis van vaste prijzen. Je weet op voorhand al waar je aan toe bent. Ook moet je bij sommige makelaars rekening houden met advertentiekosten. Ook zijn er soms makelaars die druk voelen om de woning te verkopen. Zorg dat je je dan niet mee laat slepen in deze druk en geen overhaaste beslissingen gaat nemen. 

De verplichtingen om rekening mee te houden

Een makelaar kent niet alleen veel werkzaamheden, maar heeft ook verplichtingen. En wat doet een makelaar dan met deze verplichtingen? De makelaar moet jou altijd kunnen vertellen wat zijn werk inhoudt en op welke manier hij de werkzaamheden uitvoert. Ook kan het voor jou helpen als de makelaar dan ook vertelt hoeveel succes het heeft. De koper en de verkoper van eenzelfde woningen mogen ook niet tegelijk door dezelfde persoon geholpen worden. Er kan namelijk belangenverstrengeling plaatsvinden. Het is daarom verstandig om te gaan kijken wie deze persoon allemaal helpt, zodat je er zeker van bent dat je kunt gaan genieten van voordelen. 

De voorwaarden voor een makelaardij

Ondanks dat je de werkzaamheden goed voor ogen hebt, blijft het ook belangrijk om te kijken naar de keurmerken van een makelaar. Wat een makelaar doet, moet immers ook op een goede manier gebeuren. Er zijn enkele keurmerken en verenigingen te vinden die jou een beeld van vertrouwen geven. Zo is er bijvoorbeeld de Nederlandse Vereniging voor Makelaardij (NVM). Dit houdt ook in dat deze makelaars ondervonden zijn aan bepaalde voorwaarden.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan