Bart Pype 5 december 2019

Wat doet een notaris?

Wanneer je een huis koopt of verkoopt heb je een notaris nodig. Dit is wettelijk verplicht. De notaris legt de afspraken die je met de kopende of verkopende partij maakt vast. Hij of zij maakt de officiële documenten voor de overdracht van het huis op. Weten waarvoor je een notaris nodig hebt en wat de kosten zijn? Wij leggen het uit!

Waarvoor heb je de notaris nodig?

Een notaris is een onafhankelijke en objectieve partij die onpartijdig te werk gaat. Deze persoon doet onderzoek naar de koper en de verkoper en zorgt ervoor dat al het papierwerk in orde wordt gemaakt. Een notaris is dus heel belangrijk voor een succesvolle (ver)koop. De taken van de notaris zijn:

  • Het opstellen van de leveringsakte (transportakte)
  • Het opstellen van de hypotheekakte
  • Checken van de persoonsgegevens bij de Basisregistratie Personen
  • Vaststellen van de identiteit van alle personen die bij de akte betrokken zijn
  • Controleren of de verkopers bevoegd zijn om het huis te verkopen
  • Bij het Kadaster controleren of er beslagen op het huis rusten
  • Voorstellen van een passeerdatum
  • Controleren of de aankoopsom gestort is
  • Inschrijven van de aktes bij het Kadaster

De twee belangrijkste taken van een notaris zijn het opstellen van de leveringsakte en de hypotheekakte. Met de leveringsakte komt de woning officieel op naam van de koper te staan. De notaris maakt deze akte op basis van het koopcontract. In de hypotheekakte staan de financiële afspraken tussen de koper en de geldverstrekker. Als deze documenten zijn ondertekent zorgt de notaris ervoor dat deze worden ingeschreven bij het Kadaster. De officiële overdracht vindt plaats op het kantoor van de notaris. De koper, verkoper en notaris nemen als laatste check de aktes nog een keer door. Daarna zetten alle partijen een handtekening en worden de sleutels overgedragen.

Notariskosten

De notariskosten zijn onderdeel van de kosten koper en daarom mag de kopende partij de notaris kiezen. Helaas is het niet mogelijk om te besparen op een notaris. Het is namelijk wettelijk verplicht om de (ver)koop van een woning te laten passeren bij een notaris. Gemiddeld liggen de notariskosten tussen de €1000 en €1500. De kosten voor een notaris kunnen nogal verschillen. Vraag daarom offertes aan bij verschillende notarissen zodat je de kosten voordelig houdt. Als koper mag je een de kosten voor de hypotheekakte eenmalig aftrekken bij de Belastingdienst. Vergeet dit dus niet te doen wanneer je je belastingaangifte doet.

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag voor ons? Of kun je wel wat hulp gebruiken bij de verkoop of koop van jouw huis? Neem dan contact op met onze makelaars!

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan