Bart Pype 2 oktober 2019

Wat doet een verkoopmakelaar?

Wanneer je je huis wil gaan verkopen kun je kiezen voor een makelaar. Een verkoopmakelaar kan je van A tot Z helpen. De verkoop van je huis is namelijk niet zomaar iets, er komt veel bij kijken. Met een NVM verkoopmakelaar vergroot je de kans op een succesvolle verkoop. Maar wat doet deze persoon precies voor je? In dit artikel leggen we je uit wat je kunt verwachten op het moment dat je een verkoopmakelaar inschakelt.

Vaststellen van de vraagprijs

Voordat je woning in de verkoop gaat zal er een woningopname gedaan worden. Je huis wordt geïnspecteerd door een makelaar die de belangrijkste kenmerken van je huis vaststelt. Vervolgens gaat de verkoopmakelaar met deze informatie aan de slag om een vraagprijsadvies uit te brengen. Hierbij houdt de makelaar niet alleen rekening met de kenmerken van je woning, maar ook met de ligging, staat van onderhoud, de huidige huizenmarkt, gemiddelde prijzen van soortgelijke huizen en kadastrale gegevens. Natuurlijk beslis jij uiteindelijk over de vraagprijs die gesteld gaat worden. Daarom kijkt de verkoopmakelaar ook naar jouw wensen. Wil je jouw woning bijvoorbeeld snel verkopen of heb je ruimte om er de tijd voor te nemen? Uit al deze factoren komt uiteindelijk een vraagprijsadvies van de makelaar.

Huis te koop zetten

Tijd om je huis voor te bereiden op de verkoop! Dit betekent mooie foto’s maken van je huis en een pakkende verkooptekst opstellen. Heb je te veel accessoires in huis staan, dan is het zinvol om alvast ruimte te creëren voor de fotopresentatie en de aankomende bezichtigingen. Voor de opslag van deze zaken kan Easiebox handig voor je zijn. Kijk voor meer informatie op www.easiebox.nl. Ook zorgt de verkoopmakelaar ervoor dat alle informatie over je woning compleet is, zodat de geïnteresseerden een zo compleet mogelijk beeld van je huis krijgen. Samen met je makelaar bepaal je welke kanalen er worden ingezet voor de verkoop. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Funda en de website van de makelaar, maar ook lokale media of sociale media.

Bemiddelen

Als je huis eenmaal te koop staat onderhoudt de verkoopmakelaar het contact met geïnteresseerden. Ook regelt hij of zij de bezichtigingen voor je, maar dit kun je eventueel ook zelf doen! Zijn er potentiële kopers? Dan kun jijzelf of de verkoopmakelaar de onderhandelingen voeren. Laat je dit door een makelaar doen, dan neemt deze de biedingen aan legt ze aan jou voor, zodat je kunt bepalen of je het bod acceptabel vindt of niet. Ook krijg je advies over hoe je kunt reageren op het bod. Geef je uiteindelijk akkoord op een bod? Dan stelt de makelaar het koopcontract op en zorgt ervoor dat deze, na ondertekening door alle partijen, terecht komt bij de notaris die door de kopers is gekozen.

Uiteraard hebben we hierboven maar een aantal belangrijke werkzaamheden van de verkoopmakelaar beschreven. Een verkoopmakelaar doet nog veel meer. De werkwijze van Easie is hierin heel transparant.

Om het beste uit de verkoop van je woning te halen is een verkoopmakelaar is handig om het overzicht te houden over alle dingen die geregeld moeten worden. Er komen veel zaken bij kijken waar jij waarschijnlijk geen verstand van hebt. Deze kun je dan gerust overlaten aan een expert. Ben jij van plan je huis binnenkort te verkopen? Wil je zelf een aantal zaken regelen of juist alles uit handen geven? Maak dan een afspraak met een van onze verkoopmakelaars of kies voor Easie. Met Easie bepaal je zelf welke diensten je van onze verkoopmakelaars nodig hebt. Wil je eerst weten wat je huis waard is? Vraag dan een gratis waardebepaling aan!

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan