Nieuws Anne Fleur Kolthof 30 januari 2024

Wat houdt de overdrachtsbelasting voor starters in?

Een prettige maatregel die beginnende huizenkopers helpt bij het financieren van een huis. Overdrachtsbelasting is een belasting die betaald moet worden bij de aankoop van onroerend goed met als doel om financiële lasten te beperken.

Hiermee wordt de drempel tot het aankopen van je eerste huis aanzienlijk verlaagd. Ervaar je deze drempel als heel erg hoog? Aarzel dan niet om direct een kosteloos aankoopbegeleidingsgesprek bij ons aan te vragen.

Deze vrijstelling is bedoeld om de financiële lasten voor starters te verlichten. Deze regeling is in Nederland ingevoerd om de toegang tot de woningmarkt te vergemakkelijken en zo de drempel voor het kopen van een eerste huis te verlagen.

Overdrachtsbelasting: op welke manier van toepassing?

Je betaalt in Nederland overdrachtsbelasting als je een bestaande woning aankoopt. Dit betreft 2% van de aankoopwaarde van de woning. Deze belasting betaal je dus niet op nieuwbouw. Ben jij benieuwd naar onze nieuwbouwprojecten? Bekijk dan direct ons woningaanbod. 

Starters opgelet

Jullie zijn namelijk degenen die geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen bij aankoop van een bestaande woning, maar wanneer behoor je tot een starter in de huidige woningmarkt?

Deze vrijstelling geldt in 2024 bij een woning met een aankoopsom tot 510.000. Wat als een van de starters ouder is dan 35? Dan betaalt enkel degene boven de 35 jaar 2% over de helft van de waarde van de koopsom. 

Stel dat je momenteel een koopwoning hebt, hoe doe je dit dan? Als je nog geen 35 jaar bent én nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van de eerder genoemde vrijstelling, dan kun je als doorstromer alsnog eenmalig gebruik hiervan maken. 

Startersvrijstelling

Dan heb je een Verklaring Overdrachtsbelasting Startersvrijstelling nodig van de Belastingdienst. Dit formulier neem je mee naar de notaris. De notaris zal deze verklaring vervolgens aan de akte van levering toevoegen.

Wil je meer informatie over deze vrijstelling? Dan brengen wij je in gesprek met onze hypotheekpartner. 

Resumé voorwaarden startersvrijstelling

  • Je bent tussen de 18 en 35 jaar oud op het moment van de woningaankoop.

  • De woning moet je hoofdverblijf worden.

  • Je mag niet eerder gebruik hebben gemaakt van de vrijstelling.

  • Je moet een verklaring invullen voor de Belastingdienst om aanspraak te maken op de vrijstelling. 

  • De taxatiewaarde in het gevalideerde taxatierapport mag niet hoger zijn dan de woningwaarde grens.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan