HuizenmarktNvm Rik Feijen 31 maart 2021

Wat is een register makelaar?

Bij het zoeken naar een goede makelaar kom je veel verschillende termen tegen. Er zijn namelijk een groot aantal soorten makelaars. Zo heb je zowel bij de verkoop als de aankoop van jouw woning andere soorten makelaars. Tevens vind je ook hier nog mogelijkheden bij. Een van de termen die je ook tegen gaat komen is een register makelaar. Je weet waarschijnlijk niet zoveel van deze term af. Want wat is het eigenlijk en welke werkzaamheden kun je hierbij verwachten? Lees daarom snel verder en ontdek wat je van deze makelaar kunt verwachten.

Een register makelaar als betrouwbare partij

Een register makelaar is een makelaar die geregistreerd staat in een register. De volledige naam is een Register Makelaar Taxateur. Deze benaming hebben makelaars gekregen als zij zich inschrijven bij het register, welke ervoor zorgt dat de makelaar aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Het beroep is sinds 2001 namelijk geen beschermende titel meer, waardoor iedereen hiermee aan de slag kan gaan. De makelaarsbranche kreeg hierdoor een slechte naam. Wanneer je in het register kijkt en ziet dat de naam ertussen staat, kun je er eigenlijk vanuit gaan dat deze betrouwbaar is. De juiste vakkennis is aanwezig.

De bemiddeling bij ieder pand

Een register makelaar kan in twee verschillende kwaliteitsregisters staan. Je kunt hem in de Stichting VastgoedCert en de Stichting Certificering voor VBO-makelaars vinden. Wanneer de makelaar geregistreerd is, mag er een logo op de website geplaatst worden. Kijk daarom altijd eerst of de makelaar is aangesloten, voordat je naar de werkzaamheden gaat kijken. Zo zie je op de website bijvoorbeeld ook dat de makelaar helpt bij de bemiddeling van verkoop, koop en verhuur van woningen, bedrijfspanden en kantoren. Ook monumenten en agrarisch onroerend goed kunnen bij de makelaar gevonden worden. 

Meer dan alleen koop en verkoop

Een register makelaar kan echter veel meer dan je in eerste instantie gedacht had. Normaal gaan mensen alleen naar een makelaar voor de aankoop of verkoop van een pand. Deze makelaardijen kunnen echter ook onroerend goed beheren voor jou of een inkomstenanalyse maken. Je moet daarom goed gaan kijken wat de specialisaties zijn van een makelaar. Een aan- en verkoopmakelaar is immers weer anders dan een BOG-makelaar of verhuurmakelaar. Wanneer je de specialisatie goed in de gaten houdt, kun je ook de beste hulp gaan krijgen van een register makelaar en weet je zeker dat jouw woning goed gekocht of verkocht wordt.

Een nieuwe woning vinden met een makelaar

Je kunt bij een register makelaar dus terecht voor de aankoop van een woning. Je kunt alle advies krijgen die je nodig hebt. Je vindt hierdoor ook een woning aan de hand van wensen. Afhankelijk van de makelaar die je kiest, kun je zelf bepalen hoeveel je uit handen geeft. Zo kan de makelaar bijvoorbeeld ook voor jou op zoek gaan naar een huis die voldoet aan de wensen. Ook kunnen de bezichtigingen voor jou geregeld worden of je regelt het zelf. Waar je echt hulp bij nodig hebt, zijn de juridische en notariële zaken. De makelaar zal jou hier dus altijd bij helpen. Zo ben je verzekerd van een soepele aankoop van de woning.

Met de juiste strategie verkopen

Voor de verkoop van jouw eigen woning staat een register makelaar ook altijd voor jou klaar. Wanneer je zelf nog geen prijs in gedachten hebt, kun je met de makelaar overleggen over de juiste verkoopprijs. Ook zal er een strategie opgesteld worden, zodat jouw huis goed op de markt verschijnt. Vanaf dat moment is het zoeken naar potentiële kopers en het inplannen van de bezichtiging. Ook hier kun je de touwtjes volledig in handen houden of juist alles uit handen geven. De makelaar kan jou dan ook helpen met de onderhandeling. Kopers hebben namelijk ook een eigen openingsbod, welke vaak lager ligt dan de vraagprijs. Uiteindelijk worden alle benodigde documenten opgesteld en kan de verkoop doorgaan.

Een makelaar als taxateur

Een register makelaar kan echter ook optreden als taxateur. Het is belangrijk dat de juiste waarde wordt vastgesteld van de woning. De verkoopprijs is altijd volgens marktconform opgesteld, maar het kan ook zijn dat de verkoper er iets boven of onder gaat zitten. Je kunt daarom ook een taxateur laten komen om te weten te komen of de vraagprijs reëel is. Op deze manier kun je beter bepalen wat jouw openingsbod gaat zijn. Bij de taxatie wordt onder andere gekeken naar de bouwkundige staat en de ligging van de woning. Op basis van de gegevens kan de hypotheekverstrekking plaatsvinden en heb je een beter beeld van de verzekeringen.

Verschillende manieren om in contact te komen

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met een register makelaar. Er zijn verschillende makelaarskantoren te vinden. Hier betaal je echter wel een hoog bedrag voor de hulp die je krijgt. De courtage is namelijk een bepaald percentage van het verkoopbedrag. Een internetmakelaar is vaak goedkoper. Deze rekent namelijk een vast bedrag voor de pakketten die je aan kunt schaffen. Afhankelijk van de diensten die jij graag wilt hebben, kun je dus ook voor verschillende pakketten gaan. Op voorhand weet je precies hoeveel je gaat betalen en weet je ook gelijk welke diensten je uit handen kunt geven. Zo ben jij verzekerd van een makelaar die bij jou gaat passen.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan