Diensten Rik Feijen 22 september 2021

Wat is een waardebepaling voor je huis?

Heb je een koophuis op het oog en wil je weten wat jouw huidige woning zou kunnen opbrengen? Als je wil weten wat je huis waard is en op het internet gaat zoeken naar hoe je dat kunt bepalen kom je meestal twee termen tegen: waardebepaling en taxatie. Het is vaak lastig om het onderscheid te maken tussen wat een waardebepaling voor je huis is en wat een taxatie en wanneer je voor het een óf het ander moet kiezen. Als je wil weten wat een waardebepaling voor een huis precies is, wat het verschil is met een taxatie en in welke situatie je een gratis waardebepaling moet laten uitvoeren dan kun je dat lezen in het onderstaande artikel.

 

Wat is precies een waardebepaling van je huis?

Wanneer je een koophuis hebt en van plan bent om een nieuw huis te gaan kopen, dan is het handig om te weten wat je huidige woning waard is. Het geeft je een indicatie in welke prijsklasse je kunt zoeken naar je nieuwe woning. Je kunt het bedrag gebruiken om een selectie te maken van de huizen die worden aangeboden op Funda of vergelijkbare websites en je aankoopmakelaar als richtlijn meegeven. Het prettige van een waardebepaling van je huis is dat je deze meestal gratis kunt laten uitvoeren door je makelaar. Op basis van een inspectie van je woning, de locatie waar de woning zich bevindt en de waarde van vergelijkbare woningen die recentelijk zijn verkocht maakt de makelaar dan een berekening die resulteert in een waardebepaling van je huis. De waardebepaling is eigenlijk een advies voor de vraagprijs van je huidige woning. 

 

Wat is dan een taxatie van je woning?

Ook bij een taxatie wordt de waarde bepaald van je huidige woning. Hierdoor ontstaat ook de verwarring, want waarom is een taxatie dan anders? En waarom moet je voor een taxatie betalen en voor een waardebepaling van je huis meestal niet? Een waardebepaling kan door een gewone makelaar worden gedaan, maar een taxatie moet worden uitgevoerd door een erkende makelaar-taxateur. Ook bij een taxatie wordt er eerst een inspectie van de woning en de locatie gedaan, en worden vergelijkbare woningen die recentelijk zijn verkocht vergeleken. Op basis van dit onderzoek stelt de taxateur een rapport op waarin de huidige marktwaarde en WOZ-waarde van jouw woning wordt vastgelegd.

 

Dit taxatierapport is een officieel document wat je bijvoorbeeld nodig hebt als je een hypotheek of een verzekering wilt afsluiten voor je woning. Wanneer je je woning gaat verkopen ben je verplicht om een taxatie te laten uitvoeren en een taxatierapport te laten opstellen. Daarnaast kan een taxatierapport ook nog gebruikt worden om te bepalen wat je vermogen is bij bijvoorbeeld een echtscheiding. Omdat het opstellen van een taxatierapport veel meer werk is en resulteert in een uitgebreider document wat rechtsgeldig is, moet je voor een taxatie meestal een bedrag tussen de € 450,- en € 500,- betalen.

 

In welke situaties laat je een waardebepaling van je huis uitvoeren?

Waarom je wilt weten hoeveel je woning waard is geeft aan of je een waardebepaling van je huis moet laten uitvoeren of voor een taxatie moet kiezen. Het grote verschil tussen een waardebepaling en een taxatie is dat je aan een waardebepaling van je huis geen rechten kunt ontlenen. Dat kun je wel met een taxatierapport. Als je je woning gaat verkopen of een hypotheek aanvragen, dan moet je een taxatie laten uitvoeren en een taxatierapport laten opstellen. Bij het aanvragen van een hypotheek wordt het taxatierapport namelijk gebruikt als onderpand door de hypotheekverstrekker. Je kunt daarvoor geen waardebepaling gebruiken, maar je hebt daarvoor een rechtsgeldig en gevalideerd taxatierapport nodig. 

Je kunt als stelregel aanhouden dat als je alleen een indicatie nodig hebt van de waarde van je woning, bijvoorbeeld om te bepalen in welke prijsklasse je een huis gaat zoeken, dan heb je genoeg aan een waardebepaling van je huis. Wil je een waardebepaling van je huis laten uitvoeren dan kun je daarvoor contact opnemen met Easie makelaars. Bij Easie makelaars kun je gratis een waardebepaling van je huis laten uitvoeren. 

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan