Bart Pype 15 oktober 2020

Wat is erfpacht?

Als je een huis koopt, koop je meestal de grond waarop het huis staat er ook bij. Maar in sommige gevallen blijft de grond het eigendom van een ander. Dit betekent dat jij als koper alleen het recht krijgt om de grond te gebruiken. In ruil daarvoor betaal je een vergoeding aan de grondeigenaar. Hierbij gelden dan wel een aantal voorwaarden. In dit artikel leggen we uit wat het precies inhoudt wanneer je een huis met erfpacht koopt.

Wat is erfpacht?

Erfpacht is het recht om een stuk grond en de woning die daarop staat te mogen gebruiken. De eigenaar van de woning wordt de erfpachter genoemd en hij betaalt een vergoeding aan de eigenaar van de grond, de erfverpachter. De erfverpachter kan bijvoorbeeld de gemeente (vooral in grote steden), een woningcorporatie of een vastgoedeigenaar zijn. De vergoeding die de erfpachter aan de erfverpachter betaalt heet erfpachtcanon. Dit bedrag wordt vaak voor een periode van 30 jaar vastgelegd in het contract.

Bij het verkopen van een woning met erfpacht moet de verkoper duidelijk aangeven dat het om erfpacht gaat. Vervolgens wordt dit ook vastgelegd in het koopcontract in de ‘akte van vestiging’. Hierin staan alle afspraken omtrent de erfpacht, het erfpachtcanon en de looptijd van de erfpacht.

Waarop letten met erfpacht?

Als je een woning koopt met erfpacht is het belangrijk dat je weet wie de erfverpachter is: de gemeente, een woningbouwvereniging of een particulier. Zoek ook uit voor hoe lang de erfpacht vastligt. Als de erfpacht voor bepaalde tijd vastligt, kijk dan goed of verlenging mogelijk is en wanneer de hoogte van de canon wordt herzien. Kijk ook goed naar eventueel beperkende voorwaarden met betrekking tot het gebruik van jouw woning.

Een woning kopen met erfpacht hoeft helemaal geen nadeel voor jou te zijn. Maar het is wel belangrijk dat je goed uitzoekt hoe de erfpacht in elkaar zit. Zelf kun je informatie over de erfpacht terugvinden bij jouw gemeente (indien de gemeente de erfverpachter is) en het contract te laten controleren door een notaris. Hij of zij weet alles over erfpachtvormen en eventuele haken en ogen.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan