Huizenmarkt Elise  27 juni 2022

Wat is mijn huis waard?

Sta jij op het punt om jouw huis te gaan verkopen? Je huis wordt te klein of juist te groot, je bent toe aan een nieuwe omgeving of je droomhuis is op je pad gekomen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij je huis wil gaan verkopen. Maar wat is nou eigenlijk een waardebepaling die vooraf wordt gedaan? Tijdens een waardebepaling maak je kennis met een NVM-makelaar uit jouw regio. Maar wat houdt het nou allemaal precies in?

Een gratis waardebepaling

Tijdens een waardebepaling komt er een makelaar bij jou thuis om de geschatte waarde van jouw woning te bepalen. Het is natuurlijk handig om te weten wat jouw huis waard is en of je eventueel een overwaarde hebt. De waarde van jouw woning wordt gebaseerd op de (lokale) huizenprijzen van onlangs verkochte woningen in jouw buurt, maar ook waar jouw huis is gelegen alsook het perceel- en woonoppervlak zijn belangrijke punten waar een makelaar rekening mee houdt om tot de juiste verkoopwaarde te komen. Tevens wordt er gekeken in welke staat jouw woning is. Is het bijvoorbeeld een oud huis waar toch nog veel aan moet gebeuren of is er juist in de afgelopen paar jaar flink gerenoveerd. Daarnaast wordt er gekeken of er bijzonderheden zijn, zoals:

  • Zijn er bouwkundige gebreken

  • Is er asbest aanwezig? 

  • Zijn de kozijnen nog in orde?

  • Is er geïnvesteerd?

  • Is er verbouwd?

  • Betreft het wellicht een monument?

  • Zijn er zonnepanelen geplaatst?

Verzamel voorafgaand aan de waardebepaling zoveel mogelijk informatie over jouw woning. Zo kunnen de makelaars jou het beste prijsadvies geven en uitleggen waar deze prijs allemaal op is gebaseerd. Echter kun je vaak ook online berekeningen maken van de marktwaarde, maar veelal kloppen deze gegevens niet en wordt er alleen gekeken naar de verkoopprijzen in jouw buurt. Bij het kopen van een auto wil je immers ook graag weten wat er onder de motorkap zit. Om een realistische schatting te maken, is het belangrijk dat er een ervaren verkoopmakelaar naar jouw huis komt kijken. Met de jarenlange ervaringen van de makelaar, weten zij als geen ander wat er speelt op de lokale woningmarkt. Een waardebepaling duurt in totaal ongeveer 60 tot 90 minuten.

Wat kun je met een gratis waardebepaling?

Een gratis waardebepaling is belangrijk als je op het punt staat je huis te verkopen. Het is een inschatting van de verkoopwaarde, vraagprijs en de eventuele overwaarde van jouw woning. Met de overwaarde weet je met welk budget je kan gaan besteden voor een ander nieuw huis. Daar kan overigens ook een hypotheekadviseur je weer verder mee van dienst zijn. Met een waardebepaling kun je een betere beslissing gaan nemen of je jouw woning wel te koop wil gaan aanbieden of dat je nog even wilt wachten met deze beslissing. Er kunnen overigens geen rechten ontleend worden aan een gratis waardebepaling.

Voor hoelang is een waardebepaling geldig?

Een waardebepaling is een momentopname. Als je jouw woning meteen verkoopt, wordt dat gedaan met de waarde van dat moment. Wil jij alvast inventariseren en een half jaar later pas je huis verkopen? Dan kan de waarde van jouw woning anders zijn, vanwege de (lokale) huizenmarkt, maar ook door andere wijzigingen, zoals bijvoorbeeld een daling of stijging van de hypotheekrente. Het zou kunnen zijn dat er dan weer een nieuwe waardebepaling uitgevoerd moet worden. Een waardebepaling blijft gratis en vrijblijvend en je zit nergens aan vast, ook al laat je twee keer een waardebepaling uitvoeren.

Kan je een waardebepaling voor een hypotheek gebruiken?

Een waardebepaling kan niet worden gebruikt om een hypotheek te krijgen, een taxatierapport wel. Wanneer jij overweegt om jouw woning te gaan verkopen, raden we zo’n gratis waardebepaling aan. Ga je vervolgens verder in het verkoop- en/of aankoopproces, zal er misschien een taxatierapport nodig zijn voor de hypotheek van je nieuwe woning.

Sta jij op het punt je huis te verkopen? Maak dan alvast een vliegende start en vraag bij ons een gratis waardebepaling aan. Maar wij begrijpen heel goed dat je ons eerst beter wil leren kennen! Wij zijn gevestigd in Eindhoven, Helmond en Den Bosch. We nemen graag de tijd om al je vragen te beantwoorden over het proces. Jouw thuis is van onschatbare waarde voor jezelf en je wilt natuurlijk een zo hoog mogelijk vraagprijs zien. Onze makelaars zijn professionals in het bepalen van de marktwaarde in jouw woning. We halen dan ook het onderste uit de kan voor jou!

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan