Huizenmarkt Elise Hees 1 december 2021

Wat kun je verwachten van de huizenprijzen in 2022?

Een geschikte woning vinden én kopen? Dat is de afgelopen jaren erg lastig geworden. De prijzen van huizen stijgen tot historisch hoge bedragen en het aanbod voor huizen wordt alleen maar kleiner. Gemiddeld kost een huis meer dan 360.000 euro, becijferde het CBS onlangs. Door deze situatie moeten mensen flink tegen elkaar opbieden om een huis te bemachtigen. De grote vraag naar woningen komt vooral voort door een laag rentepercentage, waardoor mensen tegen interessante tarieven geld kunnen lenen voor huizen.

De belangrijke vraag voor de mensen die een nieuwe woning willen kopen; wat gaat de huizenmarkt doen in 2022?

Huizenprijzen verwachting 2022

Het einde is nog niet in zicht. De prijzen van de woningen zijn in 2021 toegenomen met een gemiddelde stijging van maar liefst 5,5 procent ten opzichte van 2020. De verwachtingen van Rabobank voor 2022 is, dat de prijsstijging weer gaat verhogen met een gemiddelde van zo’n 2,5 procent.

Dat bekent dat in vijf jaar tijd de huizenprijzen gemiddeld gestegen zijn naar bijna 30%, kijkend vanaf 2018. In regio’s zoals Utrecht, Haarlem en Amsterdam zijn de huizenprijzen vrijwel verdubbeld. De steden Eindhoven, Den Haag en Rotterdam hebben ook een enorme stijging doorgemaakt.

De verwachte dip vanwege corona

Door de coronacrisis werd er een tijdelijke dip verwacht in de woningprijzen. Dit zou vooral te maken hebben met banenverlies, waardoor er financiële gevolgen kon ontstaan. Maar door diverse redenen zijn de prijsontwikkelingen hoog gebleven:

  • De schaarste op de Nederlandse woningmarkt

  • De trek naar de Randstad en naar het westen zet zich nog steeds voort

  • Mensen willen zelfstandig in een huis wonen

  • Naar verwachting zal de hypotheekrente op de middellange termijn op het historische lage niveau blijven

Na de hoge stijging van de waarde over de afgelopen jaren, neemt de voorlopige waarde alleen nog maar meer toe. Hierdoor lopen ze ook tegen verschillende andere problemen aan. Er komt een kloof tussen het inkomen van de Nederlanders en de prijzen die voor een woning betaald moet worden. Voor sommige was de coronacrisis een aanleiding om op zoek te gaan naar een groter huis. In 2022 verwachten Rabobank hier een gering effect van.   

Hoe komen de starters nog aan een betaalbare woning?

De verwachting van de huizenmarkt lijkt in 2022 nog steeds voort te zetten. De vraag naar woningen zal nog steeds hoog zijn, vergelijken met het aanbod waardoor de prijzen nog kunnen blijven stijgen. Zonder extra huizen blijft het voor starters lastig om aan een woning te komen. Sinds mei 2019 is er wel een stijgende trend te zien in de nieuwbouw, maar dit ligt ook nog steeds lager dan de aantallen uit 2017 en 2018. De locaties waar gebouwd mag worden blijft beperkt en de stapeling van voorwaarden om te mogen bouwen, zoals de ruimtelijke kwaliteit, parkeren en esthetiek, zorgt ervoor dat dat het woningaanbod achterblijft. Voor starters is het beter om in kleinere gemeentes of aan de rand van een stad te kijken naar woningen. Daar zijn de huizenprijzen gemiddeld lager. Vooral in grote steden is er een te kort aan starterswoningen en stijgen de huizenprijzen steeds meer.

Is een koopwoning niet betaalbaar? Dan kunnen starters ook overwegen om te gaan huren, maar vaak is huren ook geen optie. De huurprijzen in Nederland zijn ook steeds meer gaan stijgen. Woningen met een huurprijs tussen de 600 en 1000 euro per maand zijn ook nauwelijks nog te krijgen.

Geen overdrachtsbelasting

Sinds 2021 betalen jonge huizenkopers geen overdrachtsbelasting meer (bij huizen tot 400.000 euro). Hierdoor waren aan het eind van 2020 minder huizen verkocht, omdat de kopers wachtte tot 2021. Met deze extra financiële ruimten kunnen mensen nu meer bieden, wat weer zorgt voor verdere opwaartse prijsdruk.  

Ondanks de zorgen over de woningmarkt blijven de prijzen stijgen, maar niemand weet wat de woningmarkt gaat doen over vijf jaar. Wil je toch een nieuw huis kopen? Bekijk ons koopwoningen en nieuwbouwprojecten en wie weet woon jij binnenkort in een nieuw huis. 

Bron: RaboResearch

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan