Diensten Rik 9 februari 2023

Wat moet je allemaal verzekeren als je een huis koopt?

Gefeliciteerd! Jullie hebben een huis gekocht! Bij het kopen van een woning komt een heleboel kijken en er gaat een lange weg aan vooraf. Als het dan gelukt is, wil je ook dat alles goed is geregeld. Daarbij hoort ook een goed pakket verzekeringen met bijvoorbeeld een opstal- en begrafenis verzekering. Sommige van die verzekeringen zijn zelfs verplicht. Maar welke verzekeringen zijn nu belangrijk om af te sluiten? Wij werpen wat meer licht voor je op deze zaak zodat je met een gerust hart kunt wonen en leven in je nieuwe huis!.

Opstalverzekering

Op de eerste plaats komt de opstalverzekering. Meestal wordt deze verplicht gesteld door je hypotheekverstrekker. Het is de verzekering waarmee je jouw huis en alles wat daar bij hoort aan onroerende zaken gedekt hebt. De inboedel valt daar niet onder, maar wel bijvoorbeeld de keuken en de badkamer, omdat deze vastzitten aan het huis en dus vallen onder onroerende zaken. Schade aan deze zaken door bijvoorbeeld storm, brand of inbraak, valt meestal onder de opstalverzekering.

Begrafenisverzekering

Een begrafenisverzekering is belangrijk omdat je daarmee zorgt dat je nabestaanden goed verzorgd zijn. Een gemiddelde uitvaart kost al snel tegen de € 10.000,- en dat is een bedrag dat we meestal niet op de rekening hebben staan. Er zijn verschillende soorten verzekeringen, waarbij bijvoorbeeld het uit te keren bedrag wordt uitbetaald, of waarbij de verzekering direct de rekeningen van de uitvaart betaalt. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om te sparen voor je uitvaart, maar daar zit wel een groot nadeel aan. Wanneer jij komt te overlijden, is je geld namelijk niet direct beschikbaar voor je nabestaanden. Dat betekent dat zij de uitvaart zullen moeten voorschieten. Met een goede verzekering heb je alles perfect gedekt en laat je je dierbaren niet met problemen achter. Wel zo’n goed gevoel!

Overlijdensrisicoverzekering

Het kan zijn dat je hypotheekverstrekker ook een overlijdensrisicoverzekering van je eist. Dit is een andere verzekering dan die voor de uitvaart. Een overlijdensrisicoverzekering is belangrijk voor je partner en voor de bank. Mocht jij komen te overlijden, dan krijgt je partner gedurende de vastgestelde tijd van de verzekering een bedrag uitgekeerd, zodat deze de hypotheek kan blijven betalen en dus in het huis kan blijven wonen. Let op: dit is een verzekering met een bepaalde looptijd. Kom je na die tijd te overlijden, dan wordt er niets uitgekeerd.

Woonlastenverzekering

Een woonlastenverzekering is een soortgelijke verzekering, maar dan voor bij het leven. Mocht je bijvoorbeeld je baan verliezen of arbeidsongeschikt raken en de hypotheek niet meer kunnen aflossen, dan zorgt de verzekering dat je de maandelijkse hypotheeklasten wel kunt blijven betalen. Met deze verzekering kan je voorkomen dat je in dat geval je huis moet verkopen. Je sluit de verzekering af bij je hypotheek.

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wordt wel sterk aanbevolen. Het is de tegenhanger van de opstalverzekering, want hiermee worden alle losse zaken in de woning gedekt. Denk aan je apparatuur, je kleding en je mooie interieur. Belangrijk hierbij is dat je een goede inschatting maakt van de waarde van je spulletjes. Schat je dit te laag in, dan kan je bij eventuele schade problemen krijgen met de uitkering.

Rechtsbijstandsverzekering

Een rechtsbijstandsverzekering is ook niet verplicht, maar we raden het wel sterk aan. Een juridische procedure loopt erg snel in de cijfers en als je geen goede bijstand kunt krijgen omdat je het niet kunt betalen, is je positie erg zwak. Eigenlijk is dit voor iedereen belangrijk, maar het wordt echt essentieel als je een huis koopt. Daarbij zijn namelijk grote bedragen gemoeid. Zouden er conflicten ontstaan waarbij je juridische hulp nodig hebt, dan wordt dit door de rechtsbijstandsverzekering gedekt. Wel zo’n prettig gevoel als je weet dat je juridische hulp kunt inschakelen indien dat nodig is. Let er wel op dat je verzekering ook juridische hulp bij de aankoop van een woning dekt, want soms valt dit onder een extra module.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is verplicht voor autobezitters. Het dekt eventuele schade die jij aan anderen berokkent bij bijvoorbeeld een aanrijding. Dit type verzekering is echter ook erg fijn voor je dagelijkse leven als woningbezitter. Denk bijvoorbeeld aan schade die je huisdier of kinderen kunnen veroorzaken. Dit soort kosten worden dan door je verzekering gedekt.

Met bovenstaande verzekeringen heb je een fantastisch vangnet voor elk soort probleem dat kan ontstaan tijdens je leven als bezitter van een eigen woning. Natuurlijk hopen we dat we niet worden geconfronteerd met schade en problemen, maar mocht het toch gebeuren, dan weet je dat je niet nog verder in de moeilijkheden komt door financiële tekorten. Zo kun je met een gerust hart je leven opbouwen in je nieuwe huis!

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan